Спасете ябълката от брашнестата мана

Сяра и калиев перманганат ще ви помогнат в борбата със заболяването

Брашнестата мана по ябълката е гъбично заболяване, което е предизвикано от опасни паразити. Колкото по-горещо е времето, толкова по-големи са шансовете дървото да се разболее.

Заболяването може да се забележи още в ранна пролет, когато пъпките започват да се разпукват и в самото начало на образуване на първия лист. Брашнестата мана почи едновременно се появява и на листата, и на филизите. На съцветията се забелязва плътен бял налеп, те силно се деформират, увяхват, не образуват плодове, а част от тях окапват.

Филизите се покриват в началото с бял, а след това и кафяво-сивкав налеп, който с времето потъмнява, а на него се образуват лепкави петна от гъби, които имат вид на черни точки. На дръжките и листата, като правило от долната страна, се появява бяло-сив налеп, който впоследствие придобива ръждив оттенък. Поразените листа прекратяват своето развитие, завиват се във вид на лодчица по основната жилка.

На плодовете тази болест се проявява във вид на бял налеп в началото на формирането им. Той бързо изчезва и на повърхността остава т.нар. ръждива мрежа, която напоммня по своята структура на коркова тъкан, която възниква в резултат на различни механични повреди.

Забележително е, че в началото на болестта брашнестите петна по листата и съцветията лесно се свалят по механичен път, но после отново се появяват, увеличават размерите си и променят цвета си до наситен сив или виолетов. С времето петната се уплътняват и стават почти кафяви. Растежът на растенията се забавя или въобще се прекратява, листата постепенно завяхват, засъхват и окапват, падат цветовете и пъпките.

Профилактиката

За профилактика и защита от това заболяване се прави трикратно опръскване с фунгициди или бордолезов разтвор. Ще ви помогне и опрашването със сяра не по-малко от три пъти през лятото. Подхранването на дърветата с калиеви и фосфорни торове в значителна степен повишава съпротивляемостта на заболяването, а прекомерното торене с азотни торове повишава риска от инфектиране, особено в периода на бутонизация.

Мерките

Най-добрият метод за лечение на брашнестата мана е опръскването на ябълката през всеки 3-4 дни със специални препарати, а също така и с колоидна сяра, калиев перманганат или със смес от калцинирана сода със сапун.

Качествена мярка срещу болестта се явява и районирането и подбора на устойчиви сортове ябълки. Почистването и изрязването през пролетта и есента на клонките, които са поразени от болестта, а също така и химическата обработка в есенния период, когато листата са окапали напълно много помагат за справяне с напастта. Не забравяйте и за обилното, но не прекомерно поливане: поддържането на постоянно влажна почва ще направи дървото по-силно и устойчиво.

Източник: Agrozona.bg