Очаква се скок в цените на доматите и пипера

Очаква се скок в цените на доматите и пипера. Като прогнозите сочат, че те ще бъдат по-високи отколкото средните за последните 5 години. Това става ясно от анализа на Центърът за икономически изследвания в селското стопанство САРА за юли.При доматите, средногодишните цени на дребно се очаква да бъдат около 2,50 лв/кг – 4% над тези от периода 2013-2017 г., при пипера да достигнат 2,20 лв/кг – 7% над тези за последните 5 години, а при краставиците да останат на около 2,50 лв/кг – с 3% по-малко отколкото в предходните 5 години.

Очаква се и по-малък добив от домати- с 9%. Общото  производство  на домати през 2018 г. може да падне до 145 хил.т.  Делът на полските домати ще остане водещ с около 91 хил.т, намаление с около 11% в сравнение с 2017 година.

С оглед на неблагоприятното време от началото на юни, с висока влажност и по-малък брой слънчеви дни, предвижданията са за по-слаба реколта от полското производство на зеленчуци. Производството на  краставици  се очаква да се колебае в рамките на около 58 хил.т. Предвиждания  на   САРА   при   пипера   са   за производство  от   55   хил.т.  Пиперът  е   сред  3 култури  с  най-големи  колебания  на производството, защото най-голяма част от това производство се прави на открито.

Източник: Агрозона