10 вкусни растения, които може да отгледаме и в апартамент

Живеете в малък апартамент, но мечтата Ви е да имате храна с ясен произход и съдържание? Отглеждането на растения в града не е толкова невъзможно, колкото си мислите. Има много плодове и зеленчуци, които могат да процъфтяват в закрити помещения или на балкона. Не е необходимо двор, за да имате собствена градина.

Ето десет продукта, които може да отглеждате в апартамента си:

Авокадо

Всичко, от което се нуждаете, за да засадите авокадо, е авокадо. След като хапнете месестата част на растението, вземете костилката му. Забодете четири клечки по средата на костилката, като внимавате те да не са прекалено навътре, за да не го нараните.  Сложете я в чаша вода, като клечките трябва да задържат костилката да не падне изцяло във водата. Поставете съдът, в който се намира на прозорец. След няколко седмици ще започнат да израстват корени, когато станат достатъчно големи засадете бъдещото растение в саксия.

 Билки

Билките не заемат много място. Освен това те са ароматни и ще елиминират всяка неприятна миризма посетила апартамента Ви. Розмарин, мента, кориандър, магданоз или дори джинджифил са чудесни варианти, ако обичате да се готвите с билки. Повечето билки са лесни за отглеждане. Просто сложете семената на слънчево място и ги поливайте редовно.

Домати

Доматите не се нуждаят от голям двор. Можете също да бъдат отглеждани и в саксии. Просто се уверете, че сте избрали достатъчно голяма саксия.  Не пропускайте факта, че доматите трябва да имат най-малко 12 часова светлина, така че не ги слагайте на сенчести места.

Кълнове

Модерни, вкусни и полезни и да, те са на Вашата тераса. Кълновете са подходящи за всякакви салати, студени и топли предястия. Отглеждането им е лесно и не изисква никакви усилия. Само поръсете семената върху рохка почва, полейте и след няколко дни ще похапвате кълнове.

Пресен чесън

Пресният чесън лесно може да се отглежда в малки саксии с три до четири главички чесън.  Поставете засадените луковици на слънчев прозорец и полейте обилно с вода.

Гъби

Обикновено гъбите в апартамента не са никому приятни. Е, когато говорим за ядивни гъби нещата са други. Засаждането на гъби е лесно, а вече дори се предлагат в градинарските магазини комплекти за засаждането им.

Лимони

Малките лимонови дръвчета не само изглеждат чудесно като домашно растение, но също така освежават въздуха със свежия си аромат. Разбира се, най-важни са плодовете им, които могат да се сложат от напитки, през ястия и чак до десерти. Да, лимонът е от онези универсални растения, без които не можем.

Цитрусовите дървета могат да бъдат малко по-трудни за отглеждане. Но стига да има достатъчно светлинна (най-малко 8-12 часа слънчева светлина на ден) и влажна почва, може и да успеете.

Чушки

Пиперките  се справят много добре в затворена среда. Те обаче се нуждаят от малко повече пространство, защото изискват повече тор.  Така че, ако жилището Ви е много малко няма да успеете да засадите и отгледате чушки. В противен случай не забравяйте, че и те като доматите обичат добра светлина и често напояване.

Мандариново дръвче

Ако обичате мандарини, отглеждането на дърво може да бъде лесен начин да получите дневната си доза витамин С. Както лимоновите дървета, мандаринните дървета се нуждаят от много слънце и трябва да се отглеждат в голям съд.

Зелена салата

Защо да губите пари за листни зеленчуци като маруля или спанак, които ще изгният в хладилника след няколко дни? Просто купувайте стартови опаковки, за да отгледате собствени зелени салати в топла, влажна почва. Уверете се, че растенията получават много слънчева светлина и скоро ще се наслаждавате на прясно салата всеки ден.

Източник: Агрозона