10 ситуации, които могат да ви лишат от разсади

Защо семената не покълват?

С тази ситуация се сблъскват не само младите градинари, които рядко садят нещо на собствения балкон, но и опитните цветари. Например, купувате пакетче с прекрасни цветя на опаковката и вече предвкусвате красотата на картината, която ще направите, и засявате семената, минават седмица, две, три … и нищо не се случва. Защо? Какво не сте направили правилно? Може би семената са некачествени? Нека ви обясним.

Времето рез тази година е динамично и затова много цветари пристъпват към засяването на семената от красивите цветя сега. Но ако ранните посеви ви дават право на грешка, то сега нямате време за това. Но вярно ли е, че вината е в некачествените семена?

Ще се удивите, но тази причина не е най-разпространената, въпреки че често можете да чуете такова обяснение.

Изтекъл е срокът на годност на семената

Именно тази причина е най-честата, която причинява неуспехи при посевите. Съвременните производители на семена следят много внимателно за сроковете на годност на своята продукция и задължително я записват на пакетчето при това със запас. Така че, ако сте засели семена, срокът на годност на които, съдейки по информацията на опаковката е изтекъл, той всъщност все още не е приключил и причината за неуспеха трябва да се търси на друго място.

Трябва да имате предвид и че при съхранението при прекалено висока или прекалено ниска температура и влажност на въздуха, срокът на годност на семената може да се намали

 „Непородисти” семена

Всичко свързано със сроковете и опаковката на семената, което споменахме по-горе, се отнася само към сериозните семепроизводители, които държат на своята репутация. Ако сте купили семена от неизвестен производител, не трябва да се надявате, че „непородистите” семена от него ще покълнат, а след това ще ви радват с такива цветя, каквито са изобразени на красивата картинка. Разбира се, семената от известен и доказан производител са малко по-скъпи, но това си струва!

Специална обработка

Ако сте начинаещ градинар, то е възможно да не знаете, че не всички семена покълват, ако ги закопаете в почвата и ги полеете. Големите семена с твърда обвивка покълват по-лесно, ако тя бъде нарушена. Можете да направите това с помощта на шкурка или с острие, като леко надраскате покритието. Но това трябва да се прави много внимателно, за да не се повреди зародишът.

Стратификацията е още един начин за обработка на семената. Най-често той се използва при многогодишните растения. Работата е в това, че в природата болшинството от тези видове дават семена в края на лятото-есента, след което няколко месеца те са подложени на въздействието на ниски температури и чак след това покълват. Именно затова семената на много многогодишни цветя не могат да покълнат без такъв студен период. Него можете да осигурите по два начина: или да засеете семената в почвата преди зимата, или да държите съда с посевите няколко месеца на най-долната лавица на хладилника.

Покълват дълго време

Семената на много цветя (особено на многогодишните) могат да покълват почти половин година. Така че понякога просто се нуждаете от търпение, за да получите резултат от усилията си. Сред растенията с такива „навици” не са много видове, но все пак включват вербената, латинката, кобеята и някои други.

Не сте засели правилно

Работата е в това, че някои семена за покълването си се нуждая от светлина и затова не трябва да ги засипвате с почва, а някои други, обратното, нуждаят се от тъмна саксия (затова се покрива с черен найлон). Освен това при някои растения семената са много дребни и не могат да пробият дори и минималният почвен слой. И ако семената на някоя латинка могат да поникнат дори и през 2-сантиметров слой почва, то лобелията или петунията могат да покълнат само при повърхностен посев. Повечето производители указват това на опаковката, затова четете внимателно.

Забравили сте да полеете посева

Ако сте полели семената при засяването им, това не означава, че те са получили достатъчно влага, за да покълнат. Много често семето се надува, в него започва формирането на бъдещия кълн и именно тогава влагата в почвата свършва. За съжаление, кълнът загива и следващото поливане не може да промени ситуацията.

Температурата

Особено актуална е тази причина тогава, когато семената през пролетта се засяват директно в почвата. Въпросът е в това, че болшинството отглеждани в нашите градини и балкони цветя произлизат от южните страни и се нуждаят от температури не по-ниски от 15 градуса, за да покълнат. Затова се препоръчва за повечето едногодишни култури да се отглеждат разсади.

Неправилни грижи

Ако не сте проверявали посевите седмица или две, то за това време може да са се появили млади растения, да са се завили и дори да са изчезнали напълно. Затова имайте предвид, че когато сеете семена, не можете да оставите посевите без надзор. Не забравяйте и, че растенията могат да загинат и от прекалено поливане или засушаване, както и от болести, които се появяват по разсадите.

Не сте овлажнили гранулите

Семена в гранули е много удобно нещо. Особено когато самите семена са много дребни и не можете да ги засеете на нормално разстояние. Обикновено в гранулите има и запас от хранителни вещества, които на първо време ще осигурят развитието на растението, както и препарати, които защитават от болести. Всичко е прекрасно, но има едно НО. За да може семенцето да разруши обвивката на гранулата, то се нуждае от добро поливане.

Ако семената се нуждаят от повърхностен посев, то гранулите просто се нареждат върху повърхността на почвата и внимателно се опръскват с вода. Ако гранулите трябва да се покрият с почва, то субстратът се намокря предварително, след това се поставят гранулите, посипват се с почва и отново се полива.

За всичко е виновна Луната

Това е най-спорното обяснение. Възможно е да сте засели семената в неблагоприятен според лунния календар период. Много цветари делят времето според фазите на Луната на подходящи и неподходящи. Затова ако и вие сте от тях, спазвайте правилата. Но ако въпреки това нямате никакви други обяснения за провала на посева, то хвърлете цялата вина върху Луната.