Женя Янева: Амбициите ми винаги се простират до най-високите върхове в нашия спорт

Женя Янева е родом от Каварна, тя се занимава с карате от 13 години.  Едва 19-годишна, а вече Световен и Европейски шампион по Шотокан карате до и спортист на годината в крайморския град за 2017 година.

Как се зароди любовта Ви към спорта?

С годините, колкото повече пораствах, толкова повече исках да тренирам и да се състезавам. Ходих на тренировки с много желание, давах всичко от себе си и след като спечелих първите си медали от големи първенства, мога да кажа, че това, което изпитвам към карате е нещо много по-голямо от любов.

Кой ви насочи към карате? И как решихте да се занимавате с този спорт?

Бях доста малка, когато отидох за пръв в залата по карате, като всяко дете опитах всички спортове, които градът ни предлагаше, но карате ми допадна най-много. И до ден днешен това е моят спорт.

Колко часа на ден прекарвате в тренировки?

Зависи за какво първенство се готвим, по принцип тренираме всеки ден по 2 часа, а когато имаме възможност и по два пъти на ден .

Какво Ви дава спорта, а какво взима?

Спорта дава много емоция, много желание, много битки със самите себе си ,много незабравими чувства и моменти ,като например да чуеш българския химн в твоя чест и да знаеш че си се борил за това, тези моменти в които настръхваш и пулсът ти се ускорява, те никога не се забравят. А какво взима спорта, аз лично не съм усетила да ми е взел нещо , защото това което ми е дал е много повече от това което ми е взел и никога не съм чувствала липса от нещо .

Кое е най-важното нещо, на което Ви научи сенсей Ариф Арифов?

На много неща ни е научил, те са съвкупност едно от друго ,но може би най-важното е дисциплината. Той винаги държи най-много на това, никога не е искал от нас да бъдем велики състезатели, но винаги иска да сме дисциплинирани и възпитани .

Какви са Вашите постижения и с кое се гордеете най-много?

Имам постижения на  световни и европейски първенства ,международни състезания, републикански и национални първенства. Това, с което се гордея най-много е Световната ми титла от 2017 г. при девойки до 21 годишна възраст, до 61 килограма .

Какво означава за Вас да бъдете спортист на годината в Каварна?

За мен е голяма чест да нося това признание. Но след като съм спортист на годината, това означава, че трябва да бъда пример за по-малките спортисти .

Докъде се простират амбициите Ви във спорта? Коя е най-голямата Ви мечта в карате?

Амбициите ми винаги се простират до най-високите върхове в нашия спорт. Най-голямата ми мечта е един ден и аз да мога да обучавам деца  по такъв добър начин, и аз да мога да създам големи бойци .

Имате ли други любими спортове?

Разбира се! Подкрепям Българите във всички спортове, най-любими са ми тенис, бокс и волейбол.

Какво ще пожелаете на Читателите на Каварна Днес?

Ще им пожелая да бъдат много усмихнати и позитивни и да спортуват повече, защото спорта  е здраве.