Сенсей Арифов: Многото медали, които спечелихме през 2018 ме наведоха на мисълта, че ще бъда треньор на годината

SONY DSC

Кое е най-доброто, което Ви се случи през 2018 година?

Най-доброто, което ми се случи бяха постиженията на моите ученици. През тази година почти нямаше турнир, в който да не окичим гърдите си с медали. Това, което ме зарадва най-много бе че моите възпитаници отбелязаха сериозен ръст в своето развитие и започнаха да побеждават там, където преди бяха губили. Успяхме да завоюваме доста медали на престижни международни турнири като Европейското първенство по Годжу Рю Карате в Португалия, Европейското първенство по Шотокан Карате До в к.к. Албена и Световното в Истанбул, което само по себе си говори, че наистина децата имат повишение на своите качества в света на спортното карате.

За седми път сте треньор на годината в Каварна. Какво означава това признание за Вас?

Означава много! Хора, които се занимават с дейност в услуга на обществото, е нормално да се чувстват щастливи от факта, че някой оценява техния труд. Аз винаги съм се старал да бъда пример за моите ученици и когато този пример е оценен от други хора като най-добър, то това може само да ме радва и да ми дава допълнително сили да продължа напред. Съжалявам, че родителите ми не са живи да бъдат свидетели на този важен за мен момент. Искрено се надявам да съм жив и здрав, а и  хората, които са около мен и да продължаваме да работим в тази насока, защото за мен най-важното не е да правя световни шампиони, най-важното е да правя хора от тези деца, които идват да тренират при мен.

Очаквахте ли тази награда?

Да, очаквах я, защото действително през изминалата година воювахме на доста спортни полета и не само че воювахме, а и спечелихме доста битки. Спомням си през далечната 1980 година, когато нашият отбор по футбол влезе в Б група, каква голяма радост беше. Сега нашите деца, нашите спортисти печелят европейски и световни титли. Като треньор и жител на  Каварна това ме кара да се чувствам добре и се  радвам, че съм част от този голям напредък в спорта на този малък град. Многото медали, които спечелихме ме навеждаха на мисълта, че ще бъда треньор на годината.

Ваша възпитаничка – каратеката Грациела Йорданова стана спортист на годината в Каварна. Очаквахте ли точно тя да грабне тази титла?

Не, не очаквах, въпреки че много добре знам пътя, през който тя мина, за да стигне до тук. Грациела е една от най-сериозните ми състезателки, взела участие в много турнири през изтеклата година. Най-важният, от които беше този в Португалия, не се окичи със злато или сребро, но бронзовият медал имаше вкус на златен.

Какво си пожелавате през 2019 година?

В личен план най-вече това, което искам е да съм здрав, да имам време и възможност да науча моите ученици на нови неща. Пожелавам си да успеем да посетим още турнири, още страни, в които да прославим Каварна, защото в нашия малък град  живеят много талантливи и кадърни хора.

Какво предстои ?

Турнирите започват в края на март. Има доста състезания, на които искам да отидем като Световното първенство по Шотокан Карате До в Азърбайджан и световното първенство Годжу Рю Карате в Малайзия, но времето ще покаже.