Представители на УЕФА и БФС инспектираха стадиона за Европоейското по футбол за девойки

Европейското първенство по футбол за девойки до 17 години, ще се проведе в България през месец май 2019 г. Каварна посрещна представители на Българския футболен съюз (БФС) и Европейската футболна федерация (УЕФА), пише в-к „Факел“.

Визитата им беше за окончателен избор на стадионите, които ще домакинстват на двубои от шампионата. На огледа в морския град присъстваха Науми Бени-представител на УЕФА, който ще бъде координатор на турнира, началникът на Международния отдел на БФС – Ивета Банкова, Борислав Лучев, който ще отговаря за брандирането на първенството и Андрей Петров, за юношеските програми.

На 5 април ще се проведе жребият за групите. До тогава трябва да станат ясни и стадионите, на които ще се изиграят мачовете от Европейското. „Ние се радваме, че е започнало обновяването на стадиона. Това, което виждаме е обнадеждаващо, но предстои още много работа. За момента най-притеснително е състоянието на терена, което е най-важно за мачовете, за УЕФА и за отборите, но има време, ако се подходи наистина сериозно, могат да се случат нещата. Това, което са започнали да работят по базата е добре. Надяваме се, да се отговори на изискванията”, коментира Банкова. „И четирите стадиона в региона имат нужда от подобрения. За да се проведе първенство от такъв мащаб, трябва да се изпълнят критериите на УЕФА” , коментира началникът на отдел „Младежки дейности и спорт” , към Община Каварна, Павел Станчев.

В Каварна вече започнаха ремонтните дейности на спортното съоръжение. Ще бъдат увеличени скамейките за резервните състезатели от 13 на 15. Ще бъдат освежени и боядисани съблекалните, съдийските стаи и фасадата на сградата. Ще се извърши почистване на площите около терена, а настилката на самото игрище ще бъде подхранена. Стадионът в Каварна разполага с 5 000 седящи места. „Трябва да подновим седалките за публиката. Много от тях са начупени. Имаме уверението на БФС, че ще ни съдействат за закупуването на пейки. Чакаме”, обясни Станчев. Финансирането на ремонта, на този етап, е от Община Каварна.

От 5 до 17 май, осемте най-добри отбора по футбол за девойки от Европа, ще проведат своите мачове в областта. Очаква се да се играят в Каварна, Балчик, Добрич и Албена. В Каварна са предвидени 3 срещи, на 5, 8 и 11 май. „Ще се опитаме освен тези мачове, които са в групите, да приемем и такива от финалната фаза. От четирите стадиона, нашият е най-красив и модерен. Разполага с осветление, има сауна и басейн”, подчерта Станчев.