Каварна има голям шанс да спечели титлата Европейски град на спорта за 2020 година

Каварна посрещна днес делегация от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES Europe), водена от Винченцо Лупатели – член на Изпълнителния борд на Асоциацията, придружаван от международния експерт Марияна Брчина и представителя на ACES България Дамян Диков.

Поводът за тази визита беше инспектирането на спортната инфраструктура във връзка с обявяването на градчето за Европейски град на спорта за 2020 година. Освен със спортните съоръжения специалната оценителна комисия се запозна с историята и забележителностите на крайморския град, както и с политиката на местната власт за привличане на все повече хора към активни физически дейности.

„Критериите, на които трябва да отговаря един кандидатстващ град са 10 и усилията в масовия спорт са не по-малко важни от инфраструктурата”, заяви Винченцо Лупатели. Според него град Каварна има доста голям шанс, защото преди да стане кандидат за Европейски град на спорта е одобрен от звеното на ACES България, тоест вече е преминал през първата пресявка, което дава доста добри шансове за спечелване на титлата.

„Силно се надявам, че Каварна ще бъде обявена за Европейски град на спорта за 2020 година, въпреки че не това е основната цел, колкото важна и авторитетна ще е за нашия малък черноморски град тази титла, най-важното от всичко е да превърнем спорта в начин на живот не само за децата и младите хора, но и за всички жители, защото ползите от спорта са изключително много”, посочи кметът на Каварна Нина Ставрева. Тя връчи „златни писма“ на делегацията, в тубуси, наподобяващи щафетите в лекоатлетическите състезания, в които е представена каузата на Каварна за развитие на спорта под мотото на кампанията: „Да спортуваш е модерно“. Писмата са подписани от златните момичета на България в художествената гимнастика, сред които Мария Гигова, Мария Петрова, Невяна Владинова, Боряна Калейн, Катрин Тасева и др.

Делегацията се срещна и със спортните клубове в града и се запозна с всички събития, турнири и състезания, които са се провели в Каварна през последните години и предстои да се състоят.

Членовете на комисията споделиха, че са останали изключително доволни от видяното в крайморския град.