Изключителен успех на най-малките каратеки от „Калиакра“

Изключителен успех на татамито постигнаха каратеките от Клуба по бойни спортове „Калиакра“ на състезание във Варна, пише в-к „Факел“.

На турнира „Първа черноморска карате купа“, който се проведе на 15 септември в морската столица, с 27 спечелени медала състезателите от Каварна заеха първо място в комплексното класиране. 14 от възпитаниците на Ариф Арифов извоюваха 9 златни, 7 сребърни и 11 бронзови медала. Отличията са повече от каратистите, защото в „Юнашкия салон“ те се състезаваха в три стила на този боен спорт, каза техният треньор.

Турнирът е основно за деца, родени през 2003 година и след това, което ще рече, че те са от 5 до 15- годишни и за доста от тях турнирът им е първи. Затова е логично да бъдат притеснени, но за наша радост те преодоляха първоначалното смущение, бориха се с хъс и показаха най-доброто, на което са способни, добави Ариф Арифов.

Ето и призьорите и стиловете, в които спечелиха медали:
Грациела Йорданова: две първи места в стиловете ката и комите;
Дамян Янев: две първи места в стиловете макевара и
комите;
Дона Димитрова: първо място в стил комите;
Яна Якимова: първо място в ката и второ в комите;
Християна Панайотова: първо в комите, второ в ката и трето в макевара;
Симона Атанасова: първо в макевара, трето в ката и трето в комите;
Ая Франк: първо в макевара и трето в комите;
Габриела Дончева: второ в макевара и второ в комите;
Иванина Димитрова: второ в макевара;
Йована Касабова: второ в ката и трето в комите;
Ивелин Калинов: второ в макевара и трето в ката;
Петър Нелков: трето място в макевара и трето в комите.

Участие в новоучредения турнир взеха повече от 80 състезатели от 12 клуба от страната, което е сериозно присъствие за състезание без традиции. То е за категориите деца и кадети, на него много от тях дебютират на официален форум и им е полезен, защото трупат самочувствие и опит, коментира Арифов.

Следващата проява на негови възпитаници е участието на Грациела Йорданова на Европейското първенство по карате за всички възрасти от 20 до 23 септември в град Майа, Португалия. Грациела ще лети с треньора си Ариф Арифов и още 37 каратисти от националния отбор на България.