Дилек Серветова с бронзов медал от Държавното първенство по бокс – I кръг и турнир за купа „България” в Русе

Каварненката Дилек Серветова, която е възпитаничка на спортен клуб „Ринг“, завоюва бронзов медал на Държавното лично-отборно първенство – I кръг и турнир за купа „България” за девойки /14-18 г./ и жени в Русе. В него тя се състезава за Боксов клуб „Добруджа”.

Дилек и нейните съотборнички се завърнаха с 3 медала – златен и два бронзови. Впечатляващи изяви край река Дунав имаше Златислава Чуканова, която се нареди на първо място при жените в кат. до 54 кг. Сериозното препятствие в турнира бе преодоляно от добруджанката в полуфиналната фаза на турнира. Там тя прекърши съпротивата на двукратната европейска шампионка Клаудия Никита от Румъния. Северните ни съседи се боксираха от името на домакините, като реално те бяха с националните си тимове в двете възрасти. На финала националката от Добрич се справи с Елина Георгиева /”Бдин” – Видин/.

Бронзови медали при девойките взеха Дилек Серветова /54 кг/ и Мила Желева /57 кг/. Официален дебют в тази възраст записа Елена Граденекер /60 кг/. Последните две момичета са възпитанички на Спортно училище „Г. С. Раковски”, където се подготвят под ръководството на треньора Веселин Марков.

Наставникът заяви, че е доволен от изявите на всички състезателки, които тепърва ще трупат международен опит. Златислава и Дилек са поканени в националния отбор, където ще получат шансове за изява. Останалите две състезателки са 14-годишни, а трябваше да боксират с националки на Румъния, които от Русе се отправиха директно за силен турнир в Турция. Възрастовият диапазон при девойките е много широк и не съответства на уменията на момичетата. С колегите от страната смятаме да поставим този въпрос на вниманието на шефовете на федерацията. Ако не настъпи някаква промяна рискуваме да откажем някои от талантливите български момичета още при първите им качвания на ринга, не скри възмущението си Веселин Марков.