„Нирвана” гостува на „Виа Понтика” в Балчик днес

В 18 часа днес – 14 септември, в читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик ще започне спектакълът „Нирвана” на Драматично – куклен театър „Васил Друмев” – Шумен. Една постановка на Максима Боева по текст на Константин Илиев за последната нощ на поета Яворов и Лора. Ролите са поверени на Ирина Митева и Александър Евгениев. „Нирвана” е специално поканен спектакъл от организационния екип на „Виа Понтика”, а входът е свободен.

Прожекцията на късометражно студентско кино е другото събитие на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в петъчния ден с начален час 20.00. Мястото е Каменна зала в Двореца. Филмите са от тринадесетия конкурс за наградата CILEKT PRIZE 2018. В компилацията THE CILECT PRIZE 2018 са включени общо 268 филма – 120 игрални, 91 документални и 57 анимационни филма.

Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има възможност да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г.

THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата – пълноправни членове на СИЛЕКТ.

THE CILECT PRIZE е основана през 2005 г. Наградата на СИЛЕКТ се появява в резултат на дългогодишните изследвания на световните студентски фестивални активности и след задълбочено проучване на евентуалното значение на подобна конкуренция между всички училища – членове на СИЛЕКТ.

Инструментален концерт на Пиано квартет „Анимато” е събитието на „Виа Понтика” в съботния 15 септември. В 20 часа на сцената в Каменна зала в Културен център „Двореца” ще излязат Мария Обренович – пиано, Теодора Бозоляц – цигулка, Йелена Митрович – виола, и Йована

Миленкович – виолончело, от Факултета по музика в Университета по изкуства в Белград, Сърбия. Пиано квартет “Анимато” работи интензивно в този състав от 2013 г. в класа на проф. Весна Янсен, която е редовен преподавател в Катедрата за камерна музика към Академията за изкуства в Нови Сад, а от 2017 г. е под менторството на доц. Деян Суботич от Факултета за музикални изкуства в Белград. Началото на квартета е свързано с множество студентски прояви, най-значими от които са А-фест, концерти на Катедрата за камерна музика и концерти на студентите по композиция. От любов към камерната музика и желание да разширят кръгозора на сръбската публика извън скромния и на всички познат репертоар от класическа музика за този тип състави, те се определят за по-малко известни творби на съвременни композитори. С цел представяне на младите артисти и сериозната музика, участват на фестивала “Култ”. Особена чест и удоволствие имат да представят “Сръбско хоро” – композицията на Александър Вуич, който я пренаписва специално за ансамбъла, на Фестивала на сръбска и руска музика “Большой”, организиран от Емир Кустурица в Дървенград в Мокра гора, Сърбия. През август 2015 г. участват в “SarajevoChamber Music Festival”, където работят заедно с прочутите професори и членове на струнен квартет “Манхатън” (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckle). През 2018 г. правят концерти в галерията на Сръбската академия за науки и

изкуства и в Голямата зала на Фондация “Илия Коларац” в Белград. Квартетът получава награди на международното състезание “Даворин Йенко” в Белград през 2014 и 2015 г. и първо място на международното състезание “Donneinmusica” в Крагуевац през 2016 г.