Уникални скъпоценни камъни гостуват в Двореца в Балчик

Специално подбрана колекция от уникални скъпоценни и декоративни камъни гостува в културен център „Двореца”, в Балчик. За първи път публиката може да види и нефритена тока, открита при разкопките на нос Калиакра.

Изложбата под надслов „Съкровищата на Земята“ е подредена в галерия „Тунела”. Сред тях са единственият по големина ювелирен диаспор, турмалин с изключително рядък електриков синьо зелен цвят.

Измежду най-скъпите образци са още топази с много високо качество и концит. Те са част от фондовете на Националния музей „Земята и хората” и досега са напускали постоянната му експозиция само веднъж. Сред изложените „аристократи на минералното царство” са диамант, рубин, сапфир, берил, топаз, аметист и кварц. Най-голямо внимание обаче предизвиква диаспорът, добит от малко несъществуващо вече находище. Интересен и начинът, по който е придобит камъка, чиято стойност непрекъснато расте, не само защото мери ръст с диамантите по ценност, но най-вече, защото е в естествения си вид.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра, която се показва за първи път пред публика.

В експозицията са включени 3 витрини. „Декоративни камъни”, която представя минерали, използвани за различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит. „Природно изкуство” – самородни образувания, изваяни от природата преди милиони години и представителна колекция „Ахати от България”.

Източник: Телевизия Добрич