Самостоятелна изложба на Пенка Димитрова – Дамбулова представят в Двореца – Балчик

На 1 август от 18ч в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик ще бъде открита петата самостоятелна изложба на Пенка Димитрова – Дамбулова.

Художничката е завършила Художествена гимназия – Казанлък и ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, специалност стенопис при проф. Н. Гелов. Член е на СБХ. Участвала е в редица съвместни изложби както в България, така и извън страната.

Картините, вдъхновени от красотата на природата и състоянията на хората с техните мисли, мечти, желания и надежди, са рисувани през последните 2 години с маслени и акрилни бои, акварел и смесена техника. Темите са различни, инспирирани от древните легенди, обреди и ритуали до пейзажи. Цветовете и играта на светлина и сянка в картините въздействат емоционално върху зрителя и да го карат да мисли и мечтае.


Пламена Рачева – изкуствовед пише:
„Творбите на Пенка Димитрова, като възприятие не се затварят в конкретни форми. Реалността на пейзажите ѝ е завладяна от цветни видения, те са като енергии които променят природните закони. Творбите са в леки ефирни багри, експресивни и драматични в играта на светлина и цветове. Но най-важното за творбите е, че са художествено-изразно отражение на емоционално- духовни състояния“.

Платната с абстрактна живопис ще останат в галерия “Тихото гнездо” до 15 август.