Представят книгата “Пътуване” на д-р Анелия Хохвартер в Двореца – Балчик

На 1 август, от 19ч в Каменна зала, “докторът-ангел” както я наричат пациентите й, Анелия Хохвартер пристига от Виена в България, за да представи своята книга “Пътуване.”

Д-р Анелия Хохвартер е водещ офталмолог в Австрия, водеща фигура в социалния живот там и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за очните болести в Комисията за борба с домашното насилие към Министерството на здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много лекарски мисии в Йемен (2009 г.), Зимбабве (2011 и 2012 г.), както и в Етиопия (2014, 2015, 2017 г.).

Международно признатата офталмоложка застава зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, с цел да се помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата й „Пътуване“ отиват за тази кауза.

Идеята за книгата се ражда след една от мисиите й в Етиопия. Липсата на ток и интернет кара Анелия да се чувства самотна, далеч от близки и приятели. Тя започва да записва мислите, защото както самата тя казва “самотата е голяма и в един момент започваш не само да чуваш мислите си, но и да говориш със себе си.” Когато се завръща в Австрия това усамотение й липсва и започва да пише вкъщи. Така се поражда идеята за книгата, която на практика е пътуването на самата авторка към нейната вътрешна емоция, какво е открила в себе си, докато е била в една такава държава като Етиопия.

Книгата е издадена през 2016г. В момента се разпространяват нейни копия четири езика: родния й български, немски („Eine Reise ins Land der Sonne“), руски („Путешествие“) и на английски („The Journey“)