Празник на пъпеша се проведе в Българево

SONY DSC

За осма поредна година в китното каварненско село Българево се проведе празник на пъпеша. Стотици жители и гости се събраха в центъра на селото, за да отдадат почит към сочния плод.

В музикалната програмата участваха трио от Швейцария с популярни класически мелодии, изпълнени на виолончело и цигулка и групата за народно пеене „Перуника“ към местното читалище.

Много настроение в програмата внесоха и изпълненията на фолклорните състави от Дуранкулак и Шумен, както и изпълненията джаз певиците Дари Бракалова и Благовеста  Димитрова.

Сред почетните гости на празника на пъпеша бяха кметът на Каварна Нина Ставрева и председателят на ОбС Каварна – Красимир Кръстев.

„Днес тук ни събра за 8 поредна година най-сладкият празник в републиката. Не веднъж е ставало дума, че съчетанието между плодородната почва, слънчевите лъчи  и усърдния и дълготраен труд на българевци  дава този резултат, който днес ни е събрал на площада тук”, заяви в словото си Ставрева.

Всички гости опитаха от сладките плодове, с които е известен района и проследиха надпреварата в състезанията. Конкурсът за най-голям пъпеш спечели Панайот Панайотов Василев. Той е отгледал плод с тегло 6 кг и 910 гр. Призът за най-сладък плод грабна Наско Ламбев Хараламбиев.

Бяха раздадени и награди за най-красиво аранжиран пъпеш.

За децата беше подготвена забавна игра – надяждане с пъпеш.

Голямата изненада на VIII-то издание на Празника на пъпеша в с. Българево бе „Славеят на Добруджа“ Галина Дурмушлийска.