Няма АЧС в глигана, умрял край Шабла

Резултатите на пробите, взети от умрялото диво прасе, открито миналата седмица край Шабла, категорично отхвърлят наличие на вирус за африканска чума по свинете АЧС. Това съобщи директорът на Националната референтна лаборатория за класическа и африканска чума по свинете (КЧС) и (АЧС) д-р Емилия Кирова, съобщиха от Агенцията по храните. След окончателното изследване на пробите резултатите са разписани с протокол 133/АЧС/.

Междувременно днес стана ясно, че АЧС е достигнала на 20 километра от българската граница. Последните огнища на болестта в Румъния са в зоната на Мангалия. От  ЕК са изпратили  специално предупреждение, че заболяването се движи към нас. Това каза пред Националното радио д-р Георги Чобанов от БАБХ.

 Според него, има риск стопаните, които  отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на  заболяването, за да не претърпят икономически загуби.  В Румъния АЧС се разпространява точно през задните дворове, коментира Чобанов. Има само две индустриални ферми, които са засегнати от заболяването и всички други огнища засягат прасета в задния двор. Важно е да се знае, че когато прасето започне да показва симптоми и се заколи това не е ефективно, тъй като инфектираното месо е сериозен източник на заразата за други животни. В този случай прасетата категорично трябва да се  изколят преди да е пристигнало заболяването в тази зона, каза д-р Чобанов.

Законодателството конкретно за африканска чума по свинете разграничава домашни  и диви свине. „Не очакваме, при евентуална поява на положителна проба, това да  повлияе по някакъв начин на фермите, които отглеждат домашни прасета. Не очакваме  някакви рестрикции по отношение на търговията на свинско месо, живи свине“, категоричен  бе той.

Коментирайки груповия лов на дива свиня, д-р Георги Чобанов заяви, че там, където се очаква  да влезе африканската чума – Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград – категорично на този етап няма  възможност за провеждане на групов лов с гонки.

Източник: Агрозона