Квартет „Анимато” от Белград с концерт на „Виа Понтика” в Балчик

Инструментален концерт на Пиано квартет „Анимато” е събитието на „Виа Понтика” – международния фест на младите в изкуството в Балчик, на 15 септември. В 20 часа на сцената в Каменна зала в Културен център „Двореца” ще излязат Мария Обренович – пиано, Теодора Бозоляц – цигулка, Йелена Митрович – виола, и Йована Миленкович – виолончело, от Факултета по музика в Университета по изкуства в Белград, Сърбия.

Пиано квартет “Анимато” работи интензивно в този състав от 2013 г. в класа на проф. Весна Янсен, която е редовен преподавател в Катедрата за камерна музика към Академията за изкуства в Нови Сад, а от 2017 г. е под менторството на доц. Деян Суботич от Факултета за музикални изкуства в Белград. Началото на квартета е свързано с множество студентски прояви, най-значими от които са А-фест, концерти на Катедрата за камерна музика и концерти на студентите по композиция. От любов към камерната музика и желание да разширят кръгозора на сръбската публика извън скромния и на всички познат репертоар от класическа музика за този тип състави, те се определят за по-малко известни творби на съвременни композитори. С цел представяне на младите артисти и сериозната музика, участват на фестивала “Култ”. Особена

чест и удоволствие имат да представят “Сръбско хоро” – композицията на Александър Вуич, който я пренаписва специално за ансамбъла, на Фестивала на сръбска и руска музика “Большой”, организиран от Емир Кустурица в Дървенград в Мокра гора, Сърбия. През август 2015 г. участват в “SarajevoChamber Music Festival”, където работят заедно с прочутите професори и членове на струнен квартет “Манхатън” (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckle). През 2018 г. правят концерти в галерията на Сръбската академия за науки и изкуства и в Голямата зала на Фондация “Илия Коларац” в Белград. Квартетът получава награди на международното състезание “Даворин Йенко” в Белград през 2014 и 2015 г. и първо място на международното състезание “Donneinmusica” в Крагуевац през 2016 г.

Неделният 16 септември се вписва във фестивалната програма с две събития. В 18 часа в храма „Св. Костантин и Елена” в Балчик ще започне концертът на Дуо „Колаж”. Познати и обичани от публиката на Балчик, тази година Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, представят в рамките на своя концерт младите таланти Яна Узунова (мецосопран) и Симеон Златков (пиано) от Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – София. Четиримата музиканти ще влязат в три различни комбинации, включително клавирно дуо. Църквата „Св. Константин и Елена” ще се озвучи от два вокални цикъла

на Йоханес Брамс и Фа-минорната фантазия за четири ръце на Франц Шуберт.

20 е началният час на театралния спектакъл на Университетски театър на Нов български университет. Каменна зала в Културен център „Двореца” ще се огласи от Силвестър Инджелиев, Воймира Дичева, Габриела Димитрова, Виктор Андреев, Юлияна Андреева, Койа Чехларова, Ивайло Делчев и Денис Никифоров. Провокацията към зрителите ще бъде „Плешивата певица” от Йожен Йонеско. Една постановка на Ева Волицер, хореография – Таня Соколова.