До месец решават за плаж „Болата“

До един месец комисия, назначена от екоминистър Нено Димов, ще се произнесе за бъдещето на плаж „Болата“, обявен сред топ 100 на най-красивите заливи в света.
Това стана ясно днес на общественото обсъждане в РИОСВ Варна за изваждането му от природния резерват „Калиакра“, с което ще се отмени забраната за достъп и ползването му.

В препълнената конферентна зала на екоинспекцията не се чу този път нито един глас от страна на зелените клакьори и обсъждането мина цивилизовано и конструктивно.

По предложение на Община Каварна от октомври м. г. МОСВ стартира процедура за свиване на площта на резерват „Калиакра“ с общо 22 декара около селата Българево и Свети Никола, в които попадат плажът, двете буни и паркингът на историческия нос. Както стана ясно на общественото обсъждане, те ще бъдат прехвърлени в защитената зона „Степите“, където режимът е по-лек, но в същото време категорично забранява строителство, лов, риболов и паша. „Бетон няма да има. Но изваждането на „Болата“ от резервата е дългоочаквано от местните хора, защото ще се съхрани основният им поминък, свързан със селския туризъм“ каза кметът на Каварна Нина Ставрева. Според нея това решение ще сложи край на нерегламентираното плажуване, преследвано през годините с актове и санкции, както и на замърсяването му при тази безстопанственост.

В момента има назначена специализирана охрана на резервата, която от началото на годината е направила 14 проверки, но резонно в този сезон не са установени нарушители, посочи шефката на РИОСВ Варна Христина Генова.

Източник: trud.bg