Днес ще са готови пробите от трупа на дивото прасе край Шабла

Очаква се днес да е готов резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско, съобщава БНР.

Припомняме ви, че в сряда миналата седмица край Шабла беше открит трупа на диво прасе. Екипите на ОДБХ взеха проби от животното, които бяха изпратени в специализирана лаборатория. Трупът беше загробен, а районът дезинфекциран според изискванията.

В ефира на БНР тази сутрин д-р Георги Чобанов от БАБХ съобщи, че ако пробите за африканска чума бъдат положителни, огнището ще се появи там, където е било намерено прасето. Дори и да са положително, д-р Чобанов заяви, че не очаква това да се отрази на фермите за отглеждане на прасета, както и да се пристъпи към рестрикции по отношение на търговията със свинско месо. Според него, има действително риск стопаните на прасета, отглеждащи ги в частните си дворове, да скрият евентуални симптоми по животните си, за да не претърпят икономически загуби. При посещението си преди седмица в Шабла министърът на земеделието и храните Румен Порожанов за пореден път призова стопаните да усвоят колкото се може по-бързо прасетата си и изтъкна, че в Румъния, от стотиците огнища, само едно е в стопанска ферма, всички останали са в частни дворове, тъй като в тях биосигурността не е на достатъчно ниво, в случай на заразни заболявания.

Африканската чума не е опасна за хората, но има изключително негативни икономически последици, предупреждават специалистите. Тя води до почти 100% смъртност, като за заболяването до този момент няма открита ваксина или лечение. В област Добрич в селскостопански ферми се отглеждат над 70 000 прасета.