За транспорт и картирането на защитените територии разговаряха днес каварненци с евродепутата Петър Курумбашев

Жители на община Каварна се срещнаха и разговаряха днес по актуални за региона теми с евродепутата Петър Курумбашев.

На срещата, водена от кмета на града г-жа Нина Ставрева, каварненци зададоха въпросите си, свързани с развитието на транспорта в България и картирането на защитените територии.

Петър Курумбашев пое ангажимент да окаже пълно съдействие за реализиране идеята на кмета Нина Ставрева за внедряването на екологичен транспорт в морския град. Каварна е град, в който този вид транспорт може да се внедри сравнително лесно, каза евродепутатът. Това е едно добро решение да се стига до определени исторически обекти и забележителности в района.

Наложително е ново, действително картиране на защитените зони в района, което да се направи не със затворени очи, а с активното участие на местните хора и под граждански контрол, каза депутатът в отговор на въпрос от залата. Нина Ставрева изрази увереност, че финансиране за такова картиране ще бъде намерено скоро и че по нейно настояване МОСВ е включило в екипа и международни експерти.

Петър Курумбашев е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и единственият член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN) от България.

Той работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород. По негова инициатива идеята за финансови стимули и насърчаване на електрическата мобилност и водород в транспорта бяха включени и в доклада на Европейския парламент относно бюджета на ЕС след 2020 г.