Пленумът на БСП влезе в ролята си на колективен ръководен орган, бламира доклада и подписката на Нинова

Националният съвет на БСП отхвърли доклада на Корнелия Нинова, с който тя направи опит да направи оценка на политическата ситуация в страната, като абсолютно несъстоятелен.

Пленумът не прие и предложението й за общонародна подписка, с която Нинова се опита да създаде поредна имитация на натиск над кабинета на Бойко Борисов.

Не бяха приети предложените от Нинова дати, на които да бъдат проведени вътрешнопартийните избори и Конгреса на БСП. Така на практика, Националният съвет на партията влезе в ролята си на колективен ръководен орган, на който БСП винаги е взимала решенията си и сложи край на опитите за еднолично управление на Корнелия Нинова.

Не се гласува и най-спорната точка – финансовия отчет на партията. С апаратни хватки, Корнелия Нинова за пореден път е прикрила от Националния съвет актуалното финансово състояние на партията и възможни финансови злоупотреби, като е накарала привържениците си да напуснат заседанието. С липсата на девет гласа Нинова е провалила кворума при гласуването. Сред тях са членовете на Изпълнителното бюро и водещият на заседанието Асен Гагаузов. От присъствалите 84 социалисти – 12 са гласували за, трима против и 69 въздържали се.

Заседанието на Националния съвет на БСП е повратен момент в най-новата история на левицата. За първи път от 30 години пленумът на партията бламира всички предложения на своя председател. Социалисти коментират, че БСП вече се изправя и страницата на управлението на Корнелия Нинова, свързан с тотален срив и поредни загуби ще бъде затворена.