Николай Иванов: НС на БСП влезе в ролята си на колективен управленски орган

Депутатът от „БСП за България“ и член на НС на социалистите Николай Иванов отрече интерпретациите за остър конфликт в партията.

В предаването „Делници“ по телевизия „Европа“ той се мотивира с единодушното решение за избор на нова дата за вътрешно-партийния вот, който ще се проведе на 12 септември. Иванов подчерта, че датата е избрана след обстоен анализ и дискусия. По думите му така се осигурява повече време за подготовка за парламентарния вот, когато и да е той. Поправихме незаконосъобразното, неуставно решение „на подпис“, направихме достатъчно задълбочен анализ и постигнахме консенсус, отсече Иванов. „Никой не е поставял под въпрос прекият избор на председател. Това е решение, взето от конгрес на партията и НС не може да го измени. Подобни тези са манипулативни, това не е възможно и не е в правомощията на НС“, подчерта депутатът. Според него НС не е бламирал председателя Корнелия Нинова, а е влязъл в ролята си на колективен управленски орган, който да коригира решение, което не е актуално или целесъобразно. „В подобни дискусии винаги се раждат най-добрите решения. Ние сме такава партия. Тезата, че всеки, който критикува и има забележки към ръководството и стила на управление, е проводник на интересите на ГЕРБ, е най-малкото обидна, ако не и тежка разделителна линия в партията“, заяви Иванов.

Важно е как България ще се възстанови от кризата и затова НС е приел решението на Сергей Станишев за инициирането на дебат с всички политически сили. „Това е нормална европейска практика. Станишев не е предложил да седнем на преговори с ГЕРБ, а да ангажираме цялото общество в това как най-ефикасно очакваните европейски средства да бъдат използвани за възстановяване на икономиката, за повишаване доходите и запазването на работните места“, подчерта депутатът. По предложение на Кристиан Вигенин ще бъде мобилизиран целият експертен и политически потенциал в партията, чрез т.нар. Съвети, за да предложи БСП своите виждания за излизане от кризата. Всичко това е ясен знак, че освен реториката „анти“, ние сме готови да предложим и решения, поясни членът на НС на БСП.
Според Иванов доверието в партията може да бъде възстановено чрез подобряване на политическото поведение и повече активност по време на предстоящата вътрешно-партийна кампания. Вярвам, че ние сме единствената опозиционна партия, която може да предложи реални алтернативи на сегашното провалено управление.

Обсъждат се проблеми на редица икономически сектори на икономиката, които бяха засегнати от кризата, последвала коронавируса, но общините стоят встрани от погледа на управляващите, посочи депутатът от БСП. Той се възмути, че към момента управляващите не предлагат никакви решения и помощ към местната власт, която също като лекари, полицаи и учители бе „на първа линия“ в битката с КОВИД-19. Иванов подчерта, че в кризата общините са загубили изключително много собствени приходи, с които всъщност извършват най-важните услуги за населението. „Няма значение дали общината е управлявана от ГЕРБ, или друга политическа сила, дали е голяма или малка – всички са еднакво пострадали и за тях няма никакви конкретни решения“, заяви бившият кмет на Враца. Като човек, познаващ добре местното самоуправление, Иванов вижда решението в по-голямата свобода за вземане на решения от местната власт и разбира се – още ресурси от държавата. „С този контрол на финансирането на общините, който винаги е на принципа „ако остане нещо ще има за вас“ няма как общините да предложат достатъчно възможности за икономическо развитие за нормален живот на своите граждани, какъвто заслужаваме“, смята социалистът.

Николай Иванов бе критичен и към „съвета“ на финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на местните налози. По думите му съобразно доходите на населението, данъчната политика на общините е достигнала тавана си. „Общините отдавна искат част от ДОД да остава за тях. Според някои това е спорен инструмент за финансово подпомагане, но при всички случаи е допълнителен финансов източник, които ще им помогне да управляват по-свободно и да решават най-трудните проблеми от местно естество“, смята той. Иванов прогнозира, че кризата, последвала коронавируса, и ниските собствени приходи ще затруднят завършването на вече започнатите европейски проекти, тъй като общините няма да могат да осигурят авансовите вноски и собственото си дофинансиране.