Леви интелектуалци търсиха идейния път на БСП преди Бузлуджа

И тази година се състоя традиционната среща на „Дискусионен клуб за леви идеи Георги Кирков“ в Казанлък, преди честванията на връх Бузлуджа.

Въпреки, че бяха подменени с протест на жълтите павета, леви интелектуалци се събраха да дискутират на тема „129 г. БСП – от тук накъде“? Пред събралите се социалисти в Казанлък дебатираха проф. Димитър Генчев, проф. Захари Захариев, Георги Пирински, най-острото перо на левицата Велислава Дърева и Валери Жаблянов. На дискусията присъстваха депутатите от левицата Красимир Янков, Димитър Стоянов, Лало Кирилов и др.

Проф. Димитър Генчев: Светът мирише на революция и барут

„Пътят към Бузлуджа минава през Казанлък. Но този път е труден. Започва в Санкт Петербург, минава през Берлин, Париж, Брюксел, Виена, София и после стига до Габрово, Севлиево, Велико Търново и Казанлък“, заяви проф. Димитър Генчев, член на НС на БСП. Той припомни, че Бузлуджа, като място на което се е зародила социалистическата идея у нас, е избрана, заради поклонението на сънародниците ни гроба на Хаджи Димитър. След историческите факти, професор Генчев направи паралел с настоящата политическа ситуация в страната и в света. „Намираме се в окото на бурята, в сърцето на циклона. Светът се тресе. Мирише на революция и барут. Навсякъде по света се изправят хора, които искат равенство, свобода, работеща икономика, по-хуманно отношение, справедливост, работеща и независима съдебна система“, категоричен бе професорът. Според него в момента сме свидетели на разграждащата се система на неолиберализма. „Той отива в историята. Но каква алтернатива имат тези, които са най-потърпевшите? Единственото, което могат да направят неолибералите е да се оттеглят“, обясни той.

Според проф. Генчев всички алтернативи, които в момента се споделят на световно ниво, покриват идеите на социализма. „Хората искат народовластие, демокрация и възможности за развитие“, добави интелектуалецът. По думите му консерватизмът не може да е алтернатива на либерализма и неолиберализма. Той заключи, че човечеството тепърва ще се завръща към основите и идеите на социализма.

Проф. Захари Захариев: На БСП е нужна идейната дискусия, защото идеята е тази, която ражда силата

„Големият идеологически разговор предстои в БСП и той може да започне на 50-я Конгрес на партията“, каза проф. Захари Захариев, член на НС на БСП. Според него, сега е една от най-сложните и преломни епохи на човешката цивилизация. „Това е преход от едно в друго цивилизационно състояние. Онова, което познаваме днес си отива, но онова, което се задава, е сумрачно и неясно. То ни засипва ежедневно с хиляди въпроси на които нямаме отговор“, каза проф. Захариев. Според него най-характерното в днешната ситуация е периодът на залеза на капитализма. „Всякакви опити за модернизиране на традиционните социалистически и социалдемократически постулати не могат да гарантират билет към бъдещето. Защото новото време изисква нови решения“, категоричен беше професорът. Той добави, че новото време, изисква нови герои, които не са видими днес от историческа гледна точка.

„Новият пролетариат е носител и на ново мислене. Левите партии, включително и БСП, за жалост, не могат все още да осъществят комуникацията с мисленето на този нов пролетариат, или на своята естествена социална база. От тук идват нашите трудности“, каза той. По думите му, на БСП е нужна идейната дискусия, защото идеята е тази, която ражда силата и може да донесе промяната.

Проф. Захариев попита, дали БСП може да постигне победа на парламентарни избори и да поведе управлението на страната. „Можем! Имаме от една страна обективна необходимост от изриване на собствените Авгиеви обори. Трябва да съумеем да утвърдим нов език и диалог между нас самите, но и между нас, като политическа трансмисия между нас и обществото, извън партията“, обясни проф. Захариев.

Георги Пирински: Днешният модел е антиконституционен

„Постарахме се в началото на тази година да предложим текст за дискусия, Платформа за демократичен социализъм, и този текст беше обсъден на среща, организирана от народният представител от БСП Красимир Янков.“ Това каза Георги Пирински, член на НС на БСП. Той добави, че срещата е била посетена от над 40 интелектуалци от цялата страна. „Самата дискусия не се поде от партията през няколкото месеца. Днес се намираме в навечерието на 50-я конгрес без вариант за обсъждане на политически документ, който да бъде приет от Конгреса. БСП трябва да излезе пред обществото със свя анализ, каква е кризата и задачите, които си поставя пред хората, както и решенията, която предлага“, обясни Пирински. Според него, капитализмът в момента е на всевластието на мега корпорациите, които генерират колосални печалби и невиждани досега несметни богатства, които се намират в офшорки с ниски данъци.

Георги Пирински оспори налаганото мнение, че БСП са еднакво отговорни и съпричастни за тоталното ощетяване на хората в България от прехода. „Това е много удобна теза и за нашите опоненти. За съжаление беше подета от новото ръководство на БСП. Тя прозвуча така: БСП досега е част от тази провален процес и като че ли от тук нататък трябва да се откъснем от тези 30 години и да градим нова партия, без да се оглеждаме назад. Това за мен е крупна политическа грешка, отсече Пирински. Той припомни, че преди 29 години БСП спечели първите свободни демократични избори, в които взеха участие над 90% от гласоподавателите, а за БСП глас дадоха над 2,88 млн избиратели. По думите му, мнозина са гласували от носталгия по социализма, но други са видели сериозната демократична промяна в БСП след 14-я Конгрес.

Според Пирински, протестиращите днес настояват за смяна на модела. „Това е един антиконституционен модел, командноадминистративна диктатура, премесена с един завладян пазар и медийна среда, която конвенционира хората в идиотизираща посока. Ние сме тези, които трябва да кажем, че този протест от вътрешното възмущение на хората.“ По думите му, в Конституцията са разписани правата на хората, но държавата е завладяна и купена от олигархията.

Според Пирински, БСП трябва да проведе заседание на Националния съвет през следващите десетина дни, на който да се обсъди какво трябва да се случи в България, за да е готова БСП с позиция за бъдещи действия. По думите му, в световен мащаб темата за нужда от демократичен социализъм започва да става актуална, дори и в САЩ.

Валери Жаблянов: БСП трябва да възстанови конституционния ред в държавата и парламентаризма

„Премиерът Борисов е изразител на идеите на едрата българска буржоазия. Но накъде БСП днес? БСП декларира, че е единствената парламентарна опозиция. Но върху коя платформа на г-н Борисов сме“, попита народният представител Валери Жаблянов. Според него, България е стигнала до положение, в което Борисов е държавата. „Това не е авторитаризъм. Той е държавата. Той има разпределителни и идеологически функции, той представлява държавата пред света“, отсече той.

По думите му, в днешно време е катастрофирала немарсксистката левица, която смята, че с дружните усилия с капиталистически партии и играейки с техните правила да постигне друго място на пролетариата, освен експлоатирането му. Според него, БСП трябва да възстанови конституционния ред в държавата и парламентаризма, като форма на управление. „Това е нашата първостепенна политическа задача, зад която ще имаме обществена подкрепа“, добави Жаблянов.