Лало Кирилов: Подкрепям предложението на Красимир Янков вотът на недоверие към правителството да се внесе през юли

Това заяви от ефира на Канал 3 Лало Кирилов, депутат от парламентарната група на “БСП за България“.

Според него темата със скандалите в Народното събрание се преекспонира в медиите. БСП, като опозиция, е длъжна да изважда на светлина проблемите на текущото управление, но мнозинството в парламента превръщат това й поведение в обикновено махленско скандалджийство.

„Кабинетът не се справи с онази част от мерките, касаещи икономическите последици от здравната криза с коронавируса. И това се вижда всеки ден“, допълни депутатът от БСП. По думите му, управляващото мнозинство е приело една част от предложения на левицата, като това държавата да има повече регулаторни функции в икономиката, като намаляването на ДДС за определени стоки. Решенията, които се взеха обаче, не са детайлно издържани, според Кирилов.

„Не съм „за“ да се прави социална политика през приходната част на фиска. Скептичен съм, че това ще се отрази директно на спада на цените“, обоснова мнението си за намаляването на ДДС в някои сектори депутатът. Той обясни, че от левицата многократно са предлагали хората, останали без работа вследствие коронавирусната епидемия, да бъдат директно подпомогнати, както в редица европейски страни – предложение, което мнозинството не прие.
Кирилов обясни, че поведението на председателят на партията няма тежест нито в парламентарна зала, нито в партийните среди и последният пленум категорично доказа това. Пленумът влезе в ролята си на ръководен орган и изрази мнението и на партията, и на хората. Кирилов се обяви за заличаване на разделителните линии в партията, за да може различните идеи да стигнат до обсъждане на вътрешнопартийно ниво и да отговорят на очакванията на левите избиратели чрез адекватни предложения за политики.

„Имам различно мнение за бъдещето на партията, но не съм в колаборация с ГЕРБ“, категоричен беше Кирилов, като допълни, че в партията дебатът трябва да бъде възобновен – нещо, което сегашният председател няма воля да направи. От тази гледна точка за него ресурсът на Нинова е изчерпан и нейната кандидатура не би могла да отговори на изискванията, които новата политическа реалност поставя, заключи той.