Красимир Янков: Това ръководство на БСП не дава посока за бъдещето

„БСП се нуждае от промяна, за да бъде наистина алтернатива на това управление и да промени към по-добро животът на българите. Показват го и резултатите от социологическите проучвания.“ Това заяви по ТВ „България он еър“ народният представител и кандидат за председател на БСП Красимир Янков.

На въпрос, дали има разписана управленска програма, той заяви, че още през февруари, заедно с над сто леви интелектуалци и политици са изготвили „Платформа за демократичен социализъм“, в която е описан пътят и идеите по който да върви БСП. „Никой друг от кандидатите не е отговорил на въпроса, каква трансформация трябва да претърпят идеите за пътя на партията, за да е адекватна на промените в настоящия век. Тя трябва да бъде изведена в реалността на новото време“, каза Красимир Янков. Народният представител обясни още, че командно-административният подход на работа на ръководството трябва веднага да бъде прекратен. „В цялата си история нашата партия е работила на принципа на убеждаването, на чуване на аргументите и позициите на всички страни, за да вземе решение с консенсус. Днес се раздават команди, като в партията на Бойко Борисов“, заяви Красимир Янков.

На въпрос, дали прекият избор за ръководство на БСП е стъпка напред, Янков обясни, че още през 2008 г е било преценено, че не може да се проведе в левицата. „В момента ръководството прави всичко възможно изборите да се манипулират и фалшифицират. В началото на кампанията ще направя изявление за това, което се случва. Налице е отказ да се свика Национален съвет, за да се даде старт на кампанията, на който по правило кандидатите за председател трябва да представят вижданията си за промяна.“, заяви Янков. Народният представител сподели опасенията си, че е възможен още по-голям срив на доверието на хората в БСП от настоящите 10%, заради решенията на настоящото ръководство.

„Няма работещи ръководни органи на партията, няма политическа позиция за протестите. От началото им не е свикан Националният съвет – ръководният ни орган. Хората очакват политика, а няма кой да даде посока за бъдещето. БСП все едно я няма, за да даде посоката“. Това каза Красимир Янков в отговор на въпрос, защо левицата не бива припозната, като алтернатива на настоящата власт, въпреки протестите в цялата страна.

Събирането на актива на ГЕРБ в София, Янков определи, като демонстрация на сила от страна на Борисов. „Той прави масови мероприятия преди избори. Това събиране не беше конференция, а изявление на политически лица. Там няма диалог. Борисов мобилизира партията си, като я предупреди, че може да подаде оставка“, обясни народният представител от левицата. Той беше категоричен, че Борисов не разбира, какви процеси протичат в обществото. „Не разбира, защо му искат оставката и прави отчет, като строителна фирма. Но ГЕРБ не е такава, а се очаква да прави политики. Борисов няма намерение да подава оставка“, заключи Красимир Янков.