Красимир Янков: Честите промени в законите по сигурността водят до нестабилност

Прехвърлянето на функции от НСО към МВР повдига сериозен въпрос за функционирането на системата за сигурност, а честите промени в законодателството в тази област водят до „нестабилност и несигурност“ по отношение на служителите и поставените задачи“. Това заяви в Народното събрание по време на гласуването на ветото на президента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков.

Според него има практика в отделни страни, водещи в сигурността, да няма отделно звено, наподобяващо НСО.

„Кои ще бъдат охраняваните лица и институции. Ако става въпрос за Народното събрание или други институции, вероятно МВР би се справило като НСО. Но когато става въпрос за длъжностни лица – там спецификата е много различна и тези промени в закона са недостатъчни“, предупреди Янков. „В момента оставяте и двете звена на един крак, другият е във въздуха“, добави народният представител от левицата.

Той подчерта, че промяната се прави и без никаква прогноза колко и кои ще бъдат охраняваните лица, както и колко ще струва това на държавата и призова управляващите да се вслушат в мнението на специалистите в областта.