Красимир Янков: Отивам по вътрешно убеждение на Бузлуджа! Ако някой ме последва, то е защото пътят ни е общ и дълъг

Защо призовахте привържениците на социалистическата идея да се съберат на традиционния събор на Бузлуджа на 1 август, след като такъв се състоя на 25 юли на жълтите павета.

Каква беше целта на Корнелия Нинова и съгласувано ли беше преместването на събора с някои от ръководните органи на партията? С тези въпроси „Старозагорски новини“ се обърна към народния представител Красимир Янков, който е и кандидат за председател на БСП, чийто отговор публикуваме дословно:

„Много духове разбуни спонтанната ми декларация „Никой не може да ми отмени, нищо не може да ми замени Бузлуджа!“ Така почувствах нещата след политическия митинг, който Корнелия Нинова свика, без да има нужното решение на Националния съвет. Между Бузлуджа и протеста на жълтите павета има огромна разлика в съдържанието. Едното събитие има мимолетен характер и не може да постигне никакъв съществен резултат. То е препотвърждение на позиция, на която всеки един член на БСП не приема алтернатива. Това е несъвместимостта на възгледите ни и пълното отхвърляне на модела на управление на ГЕРБ. А Бузлуджа е нашият енергиен заряд. Тя е това, която никоя друга партия няма. Наши учредители са Димитър Благоев и Янко Сакъзов. На ГЕРБ – Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Нашият старт е преди 129 години именно там, под върха. Преминали сме през бурите и славата на историята на България в този не кратък период, като важен обществен фактор.

А ГЕРБ съществува 11 години на власт. Наближава времето, когато тя ще се запише в списъка на друга категория партии, но да не изпреварваме събитията. Правя този паралел не защото може да има сравнимост, а за да разберете откъде черпим самочувствието, че пак ще получим доверието на хората да бъдем първа политическа сила. Нас хората ни познават и въпреки допуснатите грешки са ни прощавали. Защото доброто и смисленото, с което ни помнят и което сме оставили, има огромен превес над всичко, в което ни обвиняват политическите опоненти. Всяка наша победа в най-новата история е започвала от Бузлуджа! Всяка промяна има своя старт на историческата поляна. Там партията се оглежда в себе си и оглежда своите водачи. Изведнъж неволно направих паралел с проваления от Нинова пленум. Как спря зависимите от нея да не присъстват и да няма кворум заради личен неин интерес. Така отмени и традиционният събор на Бузлуджа. Дали за да бъдеш на Бузлуджа, е нужен някакъв кворум?

По очевидна липса на „кворум“ от това, което се случи на жълтите павета никога не е имало за БСП. Не бройте присъстващите стотици. Те заслужават уважение! Помислете за десетките хиляди отсъстващи и за тяхното разочарование. А там, до барелефа на морената, няма да се броим. Който се чувства социалист, верен последовател на Благоев и съратниците му, нека отдаде почитта си към делото и идеите, които ни завещаха. Гузната съвест на някои провижда заговори. Това е страхът на тези, които са се впили във властта. Но тяхна е властта над какво? Над идеалите? Маските заради пандемията може да стоят още дълго, но на някои намерения маските паднаха! Аз не водя никои?! Отивам по вътрешно убеждение! Ако някой ме последва, то е защото пътят ни е общ и дълъг!“

Източник: http://starozagorskinovini.com/