Красимир Янков: Не опозицията ще счупи държавата, а Борисов счупи институциите

„Има опити да се внуши, че гражданите протестират в подкрепа на президента, но те са гневни на управлението на Борисов, заради бездействието на държавните институции, неравенствата и социалната несправедливост. Най-вече са гневни, заради корупцията на всички нива в държавата.“

Това каза по БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков по темата за гражданските протести. Той припомни, че по негово предложение на предното заседание на Националния съвет на левицата бе прието да бъде внесен вот на недоверие към правителството на тема „Корупция“. На вота ще бъде разгледан генезиса на корупцията от управлението на Борисов за последните 10 години, обясни Янков. „Хората не усещат помощта от държавата. Премиерът Борисов обикаля страната с джипа си и показва, какво гради. А трябва да се гради държавност, защото тя е застрашена. Конфликтите между институциите допринасят за това. В Конституцията е намерен баланса между тях“, заяви депутатът.

В коментар на думите на премиера Борисов, че държавата ще да бъде „счупена“, ако управлява опозицията, Красимир Янков заяви, че по-скоро това е личният страх на премиера. „Напротив, Борисов счупи работата на институциите. Затова няма доверието на хората и те са на улицата. Очевидно не го разбира.“ Той припомни думите на министър-председателя в предходно изявление, че нямало корупция. Янков поясни, че в управлението на Борисов корупцията се генерира на три етапа: с назначение на некомпетентни и неподготвени хора в администрацията, които са в зависимости с корпоративните съюзници на Борисов; постоянната промяна на законодателството, водещо до двусмислено тълкувание и на ниска ефективност на преструктурираните институции борещи се с корупцията. Народният представител от левицата добави, че точно неработещите институции и администрацията провокират хората да излязат на улицата. „Бойко Борисов е отговорен за това. Той е на върха на пирамидата, в която са ангажирани всички и има интерес тази администрация да се самовъзпроизвежда, заради подкрепата й“.

Според Красимир Янков прокуратурата трябва да бъде тиха, методична и да отчита резултати, защото точно те повишават доверието на хората в нея.

По темата за предстоящите вътрешнопартийните избори, Красимир Янков изрази категоричната си позиция, че БСП се нуждае от промяна. „Ще работя за партия с ясен идеен образ, която отстоява последователно позициите си“, каза той и добави, че е много важно да се върне идейният дебат в партията. Красимир Янков се обяви за прекратяване на разделението в партията по различни признаци. По думите му, водещ трябва да е принципът – най-подготвените да са най-отпред в БСП и добави, че е нужен дългосрочен съюз между съмишлениците в лявото политическо пространство, които изповядват близки идеи. „Трябва да се утвърдим на избори, като първа политическа сила с ясни цели, които да привличат подкрепа. Не е важно, кой ще е води БСП, важно е БСП да води държавата“, заключи той.

Цялото изказване можете да видите тук.