Красимир Янков на Бузлуджа: Демократичният социализъм е нашия хоризонт

На страницата си във Фейсбук, депутатът от БСП Красимир Янков написа: „Подмяната е невъзможна, заличаването на историята абсурдно, докато следовниците на идеите ги пазят живи! Качихме се на върха, за да посетим историята и да заредим писалките с мастило за нови страници. Огледахме се и видяхме, че десетки хиляди липсват, но тези, които са тук са достатъчно за да запазят жарта за пламъка на Бузлуджа 2021! Вдигнете високо челата другари!“ Днес пред събралите се на историческия връх той заяви: „На Бузлуджа сме, защото знаем и чувстваме с душа и сърце, че идеите, които са ни завещани от 1891 г. при учредяването на нашата партия все още са живи, актуални и се нуждаят от разпространяване.“ Пред събралите се Янков припомни, че преди повече от 120 години, на върха са се събрали прогресивни млади хора, които още преди да се състоят синдикалните движения са поставили въпросите за защитата на правата на работещите. „Ние, като техни наследници, можем да бъдем прогресивни и да погледнем напред в бъдещето, в което хоризонтът е – демократичен социализъм по който да се равняваме“, категоричен беше Красимир Янков.

Депутатът от левицата припомни, че на Димитър Благоев му се е налагало да се разделя със свои съратници, но споровете им са били на идеологическа и политическа основа, а не личен. „След 1903 г., при първото разделение, Благоев препрочита първия том на „Капиталът“. Тогава пише: Аз не съм марксист, защото прозира, че нашите идеи, трябва да бъдат развивани, според съвременното общество.“ По думите му, бурните дискусии в БСП са били на идейна основа с аргументи и отстояване на виждания. „Това може и да не се хареса днес на хора вътре и извън партията, които казват, че дискусията е загуба на време и пари, но разговорът за идеите и историята на БСП е много необходим“, добави той. „Днес, светът е революция, и нашата отговорност е и към партията, но и към обществото и хората“, заключи Янков.

Проф. Димитър Генчев: Не ние трябва да ходим на жълтите павета, а те трябва да се изкачат на Бузлуджа и да се поклонят

„Събрали сме се, за да почетем първооснователите на БСП, БСДП, на революционното земеделско движение, на всички, които вече 129 години рамо до рамо носят идеите за социална справедливост, равенство, братство и за един възможен друг социалистически свят“, каза проф. Димитър Генчев, член на НС на БСП. Той добави, че почитта, която отдават събралите се е към апостолите на социализма, които са и съвременници на бъдещето. „Бузлуджа е едно велико начало, което се повтаря и ще е и занапред, докато има необходимост от борба за справедливост“, добави той.  „Не ние трябва да ходим на жълтите павета, а жълтите павета трябва да се изкачат тук и да се поклонят, заедно с нас, защото поколения, които са давали живота си, заслужават почит, но не само партийна, а всенародна“, категоричен беше проф. Генчев. Той припомни думите на Димитър Благоев, който казва, че борбата не е за власт от днес за утре, а борбата е за бъдещето, за една величествена социална революция, която е цивилизационна и за нов социалистически свят“.

Велислава Дърева: Социалистическите идеи са продължение на възрожденския идеал за свободна и демократична република

„Тук, на това място загива Хаджи Димитър, а не на триъгълника на властта. Защото той не загива за власт, а за свобода и достойнство. Неслучайно, нашите първооснователи идват тук. Това е изключително важен знак, че социалистическите идеи, освен, че са част от всесветската лява идея са и продължение на възрожденските идеали и мечта за свободна и демократична, за чиста и свята република.“ Това каза журналистът и член на НС на БСП Велислава Дърева. По думите й днес живеем в държава, която е антипод на завещаното от възрожденците. „Не може Бузлуджа да бъде свалена на жълтите павета, ние се качваме, ние сме на Бузлуджа“, заключи тя.