Красимир Янков: Ако не се осъществи прекия избор за председател на БСП, Конгресът ще завърши процедурата

„Още в първия ден на извънредното положение с изявление в НС алармирах, че е нужен конкретен кризисен и антикризисен план за всеки сектор. В такава ситуация си проличава капацитетът на управлението.“

Това каза по Канал 3, народният представител от ПГ на „БСП за България“ Красимир Янков. „Трябваше да има разписани мерки, които да бъдат сведени до работодателите, за да знаят на каква държавна подкрепа да разчитат и да не бъдат принудени да правят драстични съкращения. Хората щяха да бъдат по-спокойни“, добави той, коментирайки проблема с големия брой съкратени от работа.

„В сектор „Здравеопазване“, този който трябва да издава заповеди за медицинските мерки няма нищо общо със здравеопазването, защото е икономист“, посочи Янков, а този, който трябва да разпределя средствата в НЗОК е лекар, а не е икономист, добави още той. Според него, премиерът Бойко Борисов пригажда хората за различни постове и отговорности по свое усмотрение, а не според капацитета и експертизата която имат. Той добави, че очаква изпълнителната власт да заяви готовността си за диалог с политическите партии, с и браншовите организации, както и да не изолира институциите. „Очаквам това да се разбере и от Бойко Борисов и от Румен Радев. Беше пропусната възможността да се използва цялата експертиза. Един несъстоял се КСНС, можеше да сложи на масата политическото виждане на партиите, институциите и експертите. Можеше да се намери единодействие и синхрон. Колегите от ГЕРБ не приемат нито едно предложение“, поясни още Красимир Янков. Той добави, че не е било преценено и къде са допуснати грешки в различните сектори и как те да бъдат поправени. „Даренията за лекарите показаха грешния подход на управление, довел до недофинансиране в сектора. Близо 5 милиарда лева се осигуряват от обществения ресурс и още толкова от пациентите, а здравеопазването не е на необходимото ниво“, посочи народният представител от левицата.

По повод отложения Конгрес на БСП, Красимир Янков обясни, че в момента, в който бъде разрешено провеждане на събития в закрити пространства ще се продължи по процедура до провеждането му. „Два месеца след новия старт ще има и ново ръководство на БСП“, категоричен беше той и добави, че очаква преди това да бъде направен отчет на работата от настоящото ръководство. „Разбирам, че кандидати са и Корнелия Нинова и заместникът й Кирил Добрев, но те са длъжни да направят отчет. Излезе изключително притеснителното социологическо проучване, според което БСП е с 12% доверие от хората. Има информация, че БСП има неразплатени сметки и задължения за над 8 милиона лева“, информира Красимир Янков. Депутатът от БСП припомни, че преди една година е поискал да бъде разгледано финансовото състояние на партията.

„Тогава ръководството и Корнелия Нинова го отхвърлиха. Фактите сочат, че има огромна задлъжнялост. Дължат се пари за надвзетите субсидии, не са плащани осигуровки, лизинги на коли, авторски права, и е съкратен персонал. В същото време се изисква разход за прекия избор, а пари няма. Ето на тези въпроси настоящото ръководство трябва да отговори с отчет“,

категоричен беше Янков и добави, че тези 12% доверие от хората в БСП показват, че е нужна категорична промяна по начина по който функционира и се ръководи партията.

„Без тази промяна заплахата е много сериозна. Доверието, че БСП може да управлява вече е сринато, председателят на Националния съвет на БСП е също със сринато доверие. Най-общо отчетът на ръководството е 30% по-малко партийни членове и 70% съкращения на Позитано 20“, обобщи народният представител от левицата и член на НС.

Красимир Янков припомни, че инициира изготвянето на „Платформа за демократичен социализъм“, която показва пътя на партията.

„Докато ръководител беше Корнелия Нинова, ние се лъкатушихме от социалпатриотична, към социалконсервативна и социалекологична партия. А ние сме социалистическа партия, пътят ни е ясен“, каза той.

„Конгресът е върховен орган на БСП. Ако не се осъществи пряк избор, Конгресът е в правото си да реши въпроса с ръководството и с председателя на Националния съвет“, заключи Красимир Янков.