Иво Стамболийски: Нинова трябва да се оттегли от лидерската битка, заради неадекватните си действия и отлива на доверие в БСП

Доц. д-р Иво Стамболийски е преподавател във Варненския свободен университет. Дългогодишен член на БСП.

Г-н Стамболийски в какво състояние тръгва БСП към преки избори?

Дълбокото ми убеждение е, че БСП тръгва към преките избори твърде разединена. Много от членовете задават въпроса: Какво става с БСП и защо партията не заема ясна и категорична позиция в период на криза, каквато беше пандемията.

Какво отговаряте Вие?

Отговорът се крие зад външни и вътрешни фактори. В световен мащаб, в това число в Европа и в България, върви процес на тотално обругаване на левите идеи. Ще припомня, че когато се откриваше сесията на новоизбрания Европейски парламент се гласува резолюция, с която ЕС постанови, че виновник за началото на Втората световна война е пактът Рибентроп – Молотов, и че подбудител е тогавашният СССР. Тогава български евродепутат е известил, че всяка втора улица в страната носи името на диктатор, или негов поддръжник. Свидетели сме на надигане на европейска вълна на яростно атакуване на левите идеи. Да припомня, че през 90-те години на ХХ в. неолиберализмът бе доминираща идеология, защото неолибералната демокрация върна отнетото достойнство на хората и им предостави възможността за независим живот, под господството единствено на закона. Вярно е, че неолиберализмът реабилитира човекът като субект на неотчуждаеми права. Но този неолиберален модел вече отдавна е изчерпан. Тук, в България, за няколко поколения този модел е символ на разруха на социалната държава, на разруха на някога развитата ни индустрия, земеделие, култура, здравеопазване, образование. И всеки опит да се противостои на „демократичните“ управляващи, които защитават този модел, среща яростна съпротива. Тези, които сега управляват, както и добре платените им помагачи, непрекъснато подменят историята, с цел за да се обругае фактологията от миналото, свързано с левите политически идеи и историческото развитие на България. Тук управляващата партия произвежда ежедневно лъжи срещу лявата политика, за да не бъде видян техният управленски провал. Затова се тиражират мантри от типа: Вие сте бедни, но свободни; Нямате работа, но имате демокрация; Не можете да си платите сметките за ток и вода, но по телевизията виждате всичко, което се случва по света; Не взимате редовно заплати, но имате свобода на словото и пр. Тази пропаганда цели да обезсмисли лявата – социална идея, респективно и дейността и политиката на БСП. Успоредно с този процес, ръководството на БСП сериозно се отдалечи с действията си от програмата и идеите на партията. Политиката, която това ръководство провежда не е лява. Твърдя, че ръководството назначи определени хора на позиции, които да влияят икономически и финансово на партията, както и да движат организационния й живот, но в подчинение на други интереси. Хора, обиколили най-различни партии, хора „многопартийници“, някак си „припознаха“ левите идеи и бяха назначени от сегашното ръководство на БСП на ръководни позиции. Това го видяхме миналата година и във Варна. На партийната ни конференция вотът на конференцията беше подменен и ръководството назначи служебни листи за общински съветници.

Корнелия Нинова и близкото й обкръжение твърдят, че опозицията цели свалянето й, за да се коалира БСП с ГЕРБ?

Това е пропагандна и удобна за ръководството теза. Истината е доста по-различна. След като си подменил вота на хората, подменяш личности и назначаваш хора със спорни биографии и без морални скрупули, хора, които са зависими от икономически интереси и които са склонни да изпълнят всяко нареждане – нямаш право да говориш за несъгласните с теб, като за опозиция, която има користни подбуди. Критиците на ръководството на БСП са достойни и почтени хора, много от тях с дългогодишен партиен стаж. Трябва да е ясно, че след като има легитимни партийни органи и те вземат решение, то ръководството на партията е длъжно да се съобрази с това решение. Не може в партия, като нашата, която е с традиции и сериозен исторически и политически опит, да се задушава мнението на инакомислещите. Ние не сме партия от примитивни субекти. В нея членуват хора с разнообразие от професионални и интелектуални качества. Мнението на всеки е важно за оформянето на колективна гледна точка. В този смисъл критиката може да е само полезна. През последните 30 години е имало различни течения в БСП, но нито едно от тях е нямало за цел да унищожи партията. Не можеш да искаш да задушиш критиката, каквото прави Корнелия Нинова, с идеята, че това ще й даде възможност да е вечен председател.

Защо Нинова не приема критика?

Много варненски социалисти сме се срещали с нея. И по време на критичните ни разговори тя си водеше внимателно записки. Тогава чухме обещание, че бързо ще се вземе решение, съобразно нашия Устав. Минаха години – отговор – няма. Разбрах, че тогава е казала пред партийния актив за нас, които критикувахме, че това са хора, които търсели партийна кариера /смее се/. В този разговор с нея бяхме научни работници, професори, капитани, пенсионирани армейски офицери и пр., все доказали се хора и с име. Надали някой от нас се интересува от партийна кариера. Не мога да разбера какъв е този неин егоцентризъм и странна психична зависимост, за да не търпи критика. Това е някаква подчинена на абсолютна себичност политика, с цел да запази поста си.

Спазва ли Корнелия Нинова Устава на БСП? Ако не го спазва, с какво морално право говори да се спазват законите в страната?

Това е голям проблем. Позицията, която Нинова изказва по медиите, трябва да отговаря на действията й в партията. И те да са съобразени с Устава на БСП. Не видях такова поведение по отношение на варненската организация. Не можеш да нарушаваш Устава на БСП и да казваш, че се бориш срещу паралелната държава, олигарсите и пр. С други думи, не може да има разминаване между публичното ти говорене и вътрешнопартийните ти действия. Трябва да има почтеност и тя да тръгва от лидера на партията. Личният ти морал трябва да е за пример.

Какъв е философският Ви прочит на публикуваната от нея снимка от гроба на Стефан Данаилов?

Тя обясни, че идеята й била, да напомни на всички за личността на Стефан Данаилов, когото не бива да забравяме…

И убеди ли Ви?

Аз не видях в това обяснение искреност. Отношението към мъртвите е белег за цивилизованост – затова посещението на такива места е дълбоко лично и съкровено. Едва ли БСП ще забрави Стефан Данаилов. БСП можеше да се излезе с позиция за годишнината, но това публикуване на снимката беше много преднамерено…

… в каква насока?

… ами преднамерено в посока: Вижте колко важни неща правя и какво уважение имам към него, към светините и личностите в БСП. За съжаление, това беше просто една пиар акция. Такива неща не се демонстрират.

Беше ли адекватна с действията си БСП по време на пандемията?

Не. Ръководството не изрази ярка позиция и народополезна политика. Не казвам, че ГЕРБ са били по-полезни, особено като реално затвориха хазната и не помогнаха истински на хората. Но какво направи БСП? Да критикува всеки може. Как беше полезно ръководството и партията за хората?

Социалист ли е Корнелия Нинова?

/смее се/ Надявам се, че онези социални идеали, които изповядва партията, са и нейни. Но имайки предвид миналото й и действията й, и както и двуличното й поведение… Плаши ме разминаването между думите й с действията й.

Трябва ли да се кандидатира Нинова за председател на БСП?

Моето дълбоко убеждение е, че тя трябва да се оттегли по възможно най-добронамерения и деликатен начин. Има изразени аргументи, че трябва да участва в лидерската надпревара. Чухме и Румен Овчаров. Очевидно тя има големи амбиции в тази насока. Но убеждението ми е, че трябва да се оттегли, заради двойнствения аршин на поведение начело на партията, заради разликата между думите и делата й. Тя трябва да поеме отговорност за отлива на членове, за загубата на избори, за неадекватните си действия и решения, за служебното назначаване на ръководители по места, за вземането на противоуставни решения, за отменяне на решения на конференции и пр. Многото организационни грешки, които натрупа тя и екипът й и най-вече Кирил Добрев, доведоха до срив в доверието към БСП. Бих се радвал, ако тя не се кандидатира за лидер на партията. Но е нейно лично право, какво ще предприеме като действие. Надявам се партията да избере един достоен лидер и ако не може да стане на пряк избор, нека Конгреса да го избере.