Димитър Стоянов: Корупцията е обхванала всички нива в държавата

„Предстоящият вот на недоверие няма да се фокусира на отделни случаи на корупция. Искаме да покажем къде се корени самата корупция. Тя няма цвят и е обхванала цялата държава на всички нива. Ние ще търсим причините за нейната поява.“ Това каза по ТВ „Европа“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Стоянов.

Народният представител припомни, че от левицата искат създаването на две временни парламентарни анкетни комисии. Първата, да разгледа пуснатите от Първа инвестеционна банка акции за 200 млн. лв., които са били закупени от Българската банка за развитие на цена, която е значително по-висока от борсовата. Втората комисия, която социалистите искат да бъде сформирана, е с цел  да разгледа казуса с невнесените над 700 млн. лв. от хазартни данъци.

„Вотът на недоверие има две цели. Първата е да покажем проблемите на правителството и то да вземе съответните мерки и втората е, когато БСП поеме управлението на страната да извърши нужните антикорупционни промени“, поясни Стоянов. По повод предстоящия вътрешнопартиен вот, Димитър Стоянов заяви, че изборите за ново ръководство ще дадат сплотяващ импулс в БСП.

„Доверието в партията в момента е ниско. Трябва да се работи за промяна. БСП трябва да придобие нов облик, да се модернизира и да стъпи в 21 век. Нужно е значително подмладяване на хората в нея“, категоричен беше Стоянов. По технологията на вътрешнопартийния избор, депутатът разясни, че в Устава на БСП е записано, че на вота трябва да гласуват повече от половината й членове. Ако не бъде изпълнено това изискване, то Конгресът на партията трябва да избере нов председател.