Деан Дуков от „Продължаваме промяната“: Решавайки местните проблеми, ще сглобим големия пъзел, наречен България

Деан Дуков е на 40 години, роден е в Каварна, където живее до днес. Завършил е висшето си образование в НСА „Васил Левски“ в София. Той е женен, има две деца и развива семеен бизнес в областта на туризма.

Г-н Дуков, за първи път с включвате в битката за народни представители. Избрали сте да бъдете част от листата на ПП „Продължаваме промяната“, но сте от тяхната гражданска квота. Защо взехте това решение, какви са подбудите Ви?
Всички хора, които ме познават, знаят, че през годините активно съм се занимавал с обществена дейност. Моята кауза е град Каварна и винаги съм смятал, че на първо място трябва да си оправим местните проблеми. За съжаление, с времето се убедих, че много често на местно ниво нямаме необходимите инструменти, а на национално ниво нямахме необходимата подкрепа. Затова и взех решението да се включа в предстоящите парламентарни избори. В листата на „Продължаваме промяната“ в 8 МИР са събрани много качествени хора, които аз искрено уважавам и това беше допълнителен стимул за мен. Не се определям като политик, затова и настоявах да съм част от гражданската квота.

Предизвикателство ли е за Вас да се включите в надпреварата за депутати в следващото Народно събрание?
Има два типа хора – първият си живеят в зоната си на комфорт, работят честно, отглеждат семействата си и не се вълнуват от това дали могат да повлияят на процесите в държавата, но пък критикуват активно, когато имат възможност за това. Аз не съм от този тип хора и прецених, че цената да с впусна в тази битка, каквато и да е, си струва. Близките ми определено бяха смутени, когато им съобщих, че поемам по този път, но се съгласиха с мен, че вторият тип хора са онези, които искат да променят обстановката в България.

Като активен участник обществения живот на гр. Каварна, смятате ли, че досегашните депутати обръщаха внимание на нашия отдалечен от София регион?
Благодаря Ви за този въпрос. Самият аз, вглъбен в проблемите на родния си град, бях позабравил, че и другите населени места в областта имат редица нерешени проблеми. Обикаляйки сега целия регион, срещайки се с много хора, се убедих, че този регион е забравен от досегашните депутати. Не зная какво са правили тези хора досега, не зная и защо техните избиратели не са им търсили сметка за свършеното от тях. Повече от 30 години живеем в преход, а населените места в област Добрич продължават да изглеждат тъжно.
Каварна до този момент е била винаги само донор на гласове на всички политически партии в изборния процес. После обаче много бързо ни забравят. Затова един от стремежите ми за в бъдеще ще е да осигуря представител на Каварна в Областната администрация, в РУО и други. Давам ви пример – най-големият рибарски морски флот е в Каварна, а ние нямаме дори един представител в ИАРА.

Сам заговорихте за търсене на отчетност от страна на избирателите. Ако станете депутат, какво ще направите, за да имате обратна връзка с хората, които са Ви гласували доверие?
Това и сега си е уредено в работата на всеки един депутат. Те си имат своето работно време в Народното събрание, разполагат с асистент и би следвало той да се грижи именно за връзката с района, от който са били издигнати. Като е има предвид, че населението на област Добрич все повече застарява, трябва да се акцентира върху живата връзка с хората, върху прекия контакт с тях. Затова и съм категоричен, че всеки депутат трябва да намира време да посещава избирателния си район.

Ако трябва да отговорите с едно изречение на въпроса „Защо?“, кое ще бъде то?
Фундаментален въпрос. Защото България има нужда от нас – младите, активните хора.

Не вярвам, че Деан Дуков може да оправи България, но съм убеден, че мога да постигна много за подобряването на живота на жителите на област Добрич. И ако това се постигне и от депутатите и от останалите региони, то ще успеем да сглобим големия пъзел, наречен България.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!