Деан Дуков: Община Каварна е райско кътче, което има нужда от ново мислене и ново управление

„Община Каварна притежава забележителна природа, редица уникални за България забележителности и за щастие това никой управник не може да го разруши“, категоричен е Деан Дуков, кандидат за народен представител от гражданската квота на ПП „Продължаваме промяната“.

Г-н Дуков, Вие наблюдавате отблизо ситуацията в община Каварна, живеейки и работейки там. Каква е тя, според Вас, в сегашния момент?
Ако трябва в едно изречение да обобщя каква днес ситуацията в прекрасната ни крайморска община, то то ще е , че имаме един кмет, една кметска администрация и един Общински съвет, които обаче не желаят да работят за хората и бизнеса.

Кои са силните сектори на Община Каварна, къде трябва да бъдат съсредоточени усилията на управляващите я?
Развитието на общината ни е основно в два сектора – туризъм и земеделие и това е благодат, от която трябва да се възползваме. За щастие преди повече от десет години с построяването на голф комплексите и други хотели от затворен тип туристопотокът се увеличи, но през последните години туристическият сезон преминава в много минорен тон. Всеки следващ летен сезон ние се задоволяваме със същите туристи като предходния, без да се организират културни, спортни и други инициативи, които да бъдат емблематични за Община Каварна и които да привличат нови туристи. Разполагаме с прекрасна спортна база, в която могат да се правят подготовки както на любители, така и на професионални спортисти. Имаме толкова прекрасни и исторически, и природни забележителности, но не използваме потенциала им.

От каква промяна има нужда Община Каварна?
Това райско кътче от България има нужда от своята инфраструктурна промяна. Недопустимо е да влезеш в някое от населените ни места и да те посрещнат треволяци, счупени тротоари, липсваща асфалтова настилка, дупки и боклуци. Така със сигурност няма да привлечем нито туристите, нито инвеститорите.

Проблемите с водоснабдяването в област Добрич са хронични и от години. Какви са наблюденията Ви конкретно за Община Каварна?
От началото на тази предизборна кампания много хора от селата в общината се свързаха с мен, за да споделят тревогите си именно във връзка с липсата на вода. Немислимо е да се принуждават хората по селата да живеят с дни без вода, но е факт, че точно това се случва. Опитах се да потърся отговор от местното ВиК дружество защо хората системно са без вода и се сблъсках буквално със стена. Това дружество е държавно и е крайно време държавата и по-специално МРРБ да поемат отговорността си и да предприемат конкретни действия за подобряването на водоснабдяването в региона. Този въпрос ме подсеща и за едно предизборно обещание на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева, която заяви преди местните избори, че проблемът е лесно решим и че ще се закупят генератори за водните помпи, за да се включват при нарушения в подаването на електроенергия. Е, избрахме я, но и до днес вода системно няма, генератори също няма.

Тенденцията на все по-обезлюдяващи се региони в страната, за съжаление, продължава и според статистиката област Добрич е сред водачите в тези лоши показатели. Мислили ли сте как в Община Каварна можете да привлечете младите хора да останат, да се развиват и да работят там?
Разбира се! Преди време имах среща с проф. Николай Денков, когато беше министър на образованието. Пред него изложих идеята си в нашата община да има филиал на някой от университетите с туристическо или аграрно образование. Имаме достатъчно подходящи свободни сгради за тази цел. Николай Денков обаче изложи друга теза, тъй като в Североизточна България има много висши учебни заведения и предложи да мислим в посока на откриването на професионални гимназии. Факт е, че особено в сферата на туризма възрастовата граница на работещите рязко спада. Все повече се наемат на работа или ученици, или току-що завършили средното си образование млади хора. Също е факт и че липсата на кадри в бизнеса е огромна. Затова и идеята да се създадат такива гимназии на територията на община Каварна е много добра. Разбира се, тук ръка трябва да подаде и бизнесът в Каварна и да осигурим например стипендии за отличните ученици. Моето желание е финансирането да бъде не на база на бройка, а на база на постигнати успехи.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!