Деан Дуков: Мръсната машина може да бъде спряна от смели и качествени хора

В медийното пространство през последните години нерядко се появяваха новини от региона на Каварна, свързани с купуване на гласове, както и със случаи на саморазправа след проведени избори. Защо, според Вас, лица от Каварна от политическия и обществения сектор влизат в криминалните новини?
Благодаря за въпроса. Първо искам да подчертая, че не е необходимо въвлечените в подобни новини хора да са политици или на обществени длъжности. Това се случва дори с най-обикновени хора, които просто искат да променят процесите в Каварна и биват публично линчувани. Ако нещата стигнат до съд, те биват оправдани, но това остава незабелязано. Преди време един наш съмишленик нарече тези процеси „как работи мръсната машина“. Ще перифразирам неговите думи, за да обясня как работи тази машина. Местната мръсна машина работи така – тръгваш да надигаш глава срещу статуквото и веднага започва много сериозна дезинформационна кампания в местните медии, които обслужват същата тази машина. После си подложен на ежедневен контрол от всякакви институции, независимо с какъв бизнес се занимаваш – поръчкови проверки, дори арести. Основната им цел е ти да бъдеш в отбранителна позиция.

Опит за сплашване ли е това според Вас?
Опит за отсяване на личностите, които могат да проведат подобна борба до край. Опит да си в непрестанна защитна позиция и да избягаш от голямата идея.

Ако се устои все пак на тази „машина“, не се ли оказва, че тя е работила не в ущърб, а в полза на дадена личност?
Определено е така. Тук крайъгълният камък е да устоиш до край. Със сигурност всеки, който оцелее от тези битки, ще излезе по-силен. Но е важно пред обществото да се даде ясен знак. Ненавиждам българската поговорка „Преклонената главица сабя не я сече“. Трябва да се отърсим от това и се надявам посланието ми да достигне до повече млади хора, за да можем да си отдъхнем от тежкия преход и да дочакаме така бленуваната промяна.

Тези тенденции в община Каварна част от решението Ви да се включите в предизборната кампания ли е?
Не. Винаги съм търсил възможности да реализирам идеите, които съм споделял с местното ръководство, но начина, по който те се противопоставят на моите каузи, дори допълнително ме мотивират. Тоест, не говоря за реваншизъм. Търся спокойствие, законност, търся начини да постигна целите си.
Изумително е как хора влагат усилия в това да търсят несъществуващи компромати и нарушения и то връщайки се по десет, единадесет години назад.

А как може да се противостои на тази „мръсна машина“?
Тази борба може би ще продължи вечно. Най-правилният лек, според мен обаче е идеята „предай нататък“. Повече хора, с повече единомислие, които да надигнат глави и само заедно, обединени в една енергия, изправени и безстрашни, решени да водят тази борба до край, могат да реформират държавата ни. Ето така може да бъде победена тази машина, независимо дали е на местно, областно или национално ниво. Именно това и ме провокира да се включа в парламентарните избори, защото виждах как едни много качествени хора започнаха да се борят с тази „мръсна машина“. Аз ще помогна за всичко от Каварна през област Добрич до национално ниво ние да успеем да победим и това е моят апел към всеки, който иска да се борим за една по-подредена, по-просперираща държава – да подкрепи ПП „Продължаваме промяната“.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!