Деан Дуков: Мечтая за повече млади хора пред урните

Апатия и умора са все по-често срещаните думи, когато говорим за нагласите на избирателите в навечерието на поредните парламентарни избори в страната. Какъв е Вашият призив към хората, защо е важно да упражнят правото си на глас?
Много интересен факт съществува по нашите балкански ширини. Преди време бях чел изследване, което показва, че добрата новина се споделя средно три-четири пъти, докато лошата средно дванайсет-тринайсет пъти. Хората тук масово обичат да негодуват – дали ще е в кафето, ресторанта, вкъщи, на масата, сред приятели, всички негодуват. Единствената възможност, която държавата им предлага да изразят това си недоволство, са изборите. Тогава зависи нещо от тях, тогава държавата ги пита какво, къде и как искат да се случи. Наблюдавайки тази апатия, за която и Вие споменахте, ми остава горчивото чувство, че ние сме свикнали само да се оплакваме и е време да се отърсим от това. Моят апел към всички българи, не само на територията на България, но и по света, е активно да участват в изборните процеси. Независимо за кого, трябва да се гласува. Мечтая си за времето, когато ще достигнем 70, 80, а защо не и 90% избирателна активност.

Избирателната активност не зависи ли до голяма степен и от тези, които са управлявали предходните години?
Така е, но и голяма част от предходните управляващи се стараят по всякакъв начин да няма висока активност, защото тогава много по-голяма тежест има манипулираният, контролираният, корпоративният вот. Така стигаме до абсурда един човек или шепа хора да диктуват процесите в цялата държава, като началото винаги са изборите и след това всички берем плодовете на идеите на тази шепа хора. Аз предпочитам едно будно общество, което да въстане, гласувайки. Ако направим това елементарно усилие, което отнема минути, ние всъщност се борим срещу манипулирания и контролиран вот. И тогава няма сила на света, която, колкото и да е организирана, ще има възможността да се пребори с цяла една активна нация, стига тя да е единна.

Сега имате възможност да се срещате с много млади хора. Какви са наблюденията Ви, искат ли те да участват в политическия живот на България?
За жалост процентът сред младите хора от 18 до 28-годишна възраст, които искат да гласуват, е малък. Това е една тъжна статистика и затова използвам Вашата медия, за да се обърна към тях и да им кажа, че всичко, което те ще посеят в младите си години, ще го берат като плодове в по-напредналата си възраст. Най-вероятно нашите родители сега съжаляват за процесите, които са изтървали. Призовавам всеки млад човек да действа така, че когато стане на 50 години, да няма за какво да съжалява. Затова сега трябва да бъдат активни и да спомогнат със своя глас да се случи желаното от тях като промяна в България.

Какво мислите за възможността да се гласува, но с „Не подкрепям никого“?
Този вид гласуване не го разбирам. Не приемам за нормално и гласуването в Народното събрание или Общинските съвети, например, с „въздържал се“. За мен това е бягане от отговорност. Колкото и хората да казват, че всички са едни и същи и все са „маскари“, мисля, че всеки може да успее да хареса все нещо в някой от кандидатите. Важно е да се гласува. Но моето лично мнение е, че ако се подкрепи партия, която е участвала в управлението през последните 12 години, то това означава задълбочаване на проблемите. Нека се доверим на млади и ентусиазирани хора, които заслужават уважение заради безкрайната си вяра, че ще успеят. Призовавам младите хора да подкрепят ПП „Продължаваме промяната“, да се включат в нашия отбор само с едно движение, като гласуват за нас. Трябва да бъдем активни и не мога да си обясня тази апатия, трябва да виждаме повече млади хора пред урните!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!