Предложение: Данъчните облекчения за отглеждане на деца да се разпределят между родителите

Данъчните облекчения за отглеждане на деца да може да се разпределят между двамата родители. Това предлага финансовото министерство за догодина.

В момента само единият родител има право да ги взима, а другият трябва да подава декларация че няма да се възползва.

Това, че облекченията ще може да се разпределят между родителите ще подпомогне най-вече семействата, които отглеждат деца с увреждания.

В момента, ако доходът на майката например не е достатъчен, за да се извадят от него 2000 лева, то и възстановеният налог не може да достигне максималните 200.

Така тя ще получи 160 например – останалите 40 лева няма как да ги вземе бащата. От догодина това ще е възможно.

Освен това от 2019 г. вече няма да е нужно родителят, който не ползва облекчението за отглеждане на деца да подава отделно декларация за отказ. През настоящата година са 39 200 майки, например, са подали заявление за тази отстъпка, а още 39 200 бащи са попълвали отделен документ, че няма да вземат те парите.

В семейството на Наталия Атанасова тя е тази, която ползва отстъпката за отглеждане на дете. Бащата на дъщеря й всяка година декларира, че няма да го прави.  „По-добрият вариант е да няма бумащина и да е лесно за нас и да не ходим да питаме”, коментира тя.

Декларацията за отказ в момента гарантира, че вторият родител няма да злоупотреби. След отпадането на тази необходимост от НАП обаче предупреждават, че ще правят проверки и ще засичат.

И още една важна стъпка, но след още една година – традиционното попълване и пресмятане на декларациите ще отиде в миналото. Предвижда се данъчните да получават информация за всички наши доходи и да ни изпращат готова и попълнена декларация с точни сметки колко имаме да даваме или да взимаме от държавата.

„Да могат те само да потвърдят дали това е вярно. Дали не получават още някакъв доход от наем от други физически лица, например, да допопълнят или ако са подавали нещо в течение на годината”, посочи говорителят на НАП Росен Иванов.

Наталия е доволна, че вече няма да й се налага да прави изчисления.

Източник: БТВ