Как празнуват Великден по света?

Великден се празнува различно по света. В България боядисваме яйца, обикаляме църквата в полунощ и хапваме агнешко. Интересно ли ви е обаче да разберете какви традиции имат другите народи? Ето как почитат Великден в някои държави по света:

Австралия

На Великден много семейства излизат сред природата. В този край на света тогава се бележи свършекът на лятото и началото на есента. Великденското меню включва печено овнешко, говеждо или пилешко със зеленчуци. Популярни са и кръглите кифлички със стафиди. Австралийците ги хапват сутринта преди да отидат на църква.

Германия

Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън. Около него се събират много хора – той е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши и децата ровят из цялата къща за да намерят кошницата от Великденския заек.

Италия

Великден италианците празнуват с приятели. На Велики понеделник те устройват пикник. Дори и да се лее дъжд, той не се отменя. Празненствата са доста пищни. В Ломбардия пекат хляб във формата на гълъб, наричат го la colomba. Популярна е и баницата, приготвена с 33 пласта тънко тесто – всеки символизира година от живота на Исус. В неделя хиляди католици се събират на площад Св. Петър, Рим за литургия, отслужена лично от Папата.

Франция

В град Фо, който се намира в Южна Франция в понеделник на Великден се прави гигантски омлет в центъра на града. Той съдържа 4 500 яйца и стига за 1000 души. Говори се, че всичко започнало, когато Наполеон и неговата армия спрели в града по време на поход и местните ги гостили с яйца. Той харесал яйцата и поръчал на жителите да направят голям омлет за армията на следващия ден.

САЩ

В САЩ за празника всеки трябва да има нови дрехи. Ако човек няма пари, е задължително поне да си купи ръкавици. Доста популярна е играта -„търкаляне на великденско яйце с лъжица“. Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече своето. От 130 години насам най-голямото съревнование обаче става на поляната пред Белия дом. Стотици деца пристигат там с кошници, пълни с шарени яйца.

Швеция

В Швеция Великден не е толкова голям празник, колкото Коледа, но в училищата тържествата започват седмица преди настъпването му. Децата и учителите им си припомнят историята на възкръсването на Христос. Хората украсяват жилищата си в жълто, зелено и бяло. Поставят в домовете си и фигурки на пиленца с цветни пера. Типична за скандинавските държави е Великденската вещица, която летейки в небесата на своята метла, с лъскав чайник в ръка поздравява всички за празника.

Финландия

Децата във Финландия обикалят улиците, преоблечени като просяци с тояги. В някои места в страната палят огньове, които би трябвало да изгорят вещиците и злите сили.

Полша

В Полша се заливат с вода с кофи, водни пистолети и всякакви подръчни средства.

Чехия и Словакия

Тук имат традиция подобна на „сурвакането“. Мъжете сурвакат жените с клонки, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала да се предаде плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на жените.

Източник: Радио 1