Днес е най-дългият ден в годината, настъпва астрономическото лято

Днес, 21 юни, е най-дългият ден в годината – 15 часа, 19 минути 33 секунди. Слънцето ще изгрее в 5 ч. и 33 мин и ще залезе в 21 ч. и 9 минути, като ще ни огрява цели 15 часа 19 мин. и 32 сек. В 18 часа и 54 минути пък ще настъпи астрономическото лято.

В първия ден на астрономическото лято времето ще бъде предимно слънчево, след обяд и горещо. В следобедните часове ще се развива купеста, над планинските и северните райони и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Възможни са локални интензивни валежи и градушки. Вятърът ще е слаб от север. Максималните температури ще са между 29° и 34°.

най-дългият ден в годинатаЛятното слънцестоене продължава до 25 юни, когато изгрева започва да настъпва с минута по-късно от предишния ден, но залезът е по същото време.

От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината. Мнозина са убедени, че действат магически сили, които влияят върху човешките възможности.

Източник: TVN