Започна 22-рият фестивал „Каварна 2019“ /Видео/

Стартира 22-то издание на традиционния Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2019“. До 8 юни морският град ще бъде театрална столица, на чиято сцена ще се изявят над 270 самодейци от 22 театрални състава от цяла България.

Фестивалът се организира от 1998 година в памет на изтъкнатия български театровед от Каварна проф. Гочо Гочев.

Нина Ставрева, кмет на община Каварна:
(Театърът е магия. Театърът е любов. Театърът е страст. И всички вие ще може да се убедите в това, като гледате постановките, които ще ни представят нашите гости от цяла България.)

Тази година конкурсната програма ще се оценява от жури с председател проф. Елена Баева.

проф. Елена Баева:
(Обещавам да бъда обективна. Обещавам да гледам с обич, с интерес всичко онова, което ще видим на сцената. Радвам се, че ще има много млади хора. Те ще ни уверят, че не трябва да забравяме светлината и радостта в живота.
От всички любителски трупи, които участват в конкурсната програма, 6 са младежки и 5 са камерни. Международното участие т.г. се изразява в изложба на италиански художници и поети с творби от конкурс в Рим.

Ивелина Павлова, секретар на НЧ „Съгласие – 1890”:

(Конкурс, посветен на розата, като първо се пишат стихотворения и по тях различни художници сътворяват съответно своите творби.)

Изложбата ще бъде открита на 4-ти юни, а на 7-ми ще има концерт на „Теодосий Спасов фолк квинтет”. Церемонията по награждаването ще се проведе на 8-ми юни.