Все повече млади хора посещават Художествената галерия в Каварна

Интервю с Галя Димова, която е уредник на Художествена галерия „Христо Градечлиев” в крайморския град от 2003 година насам.

Как определяте 2018 година за галерията?

2018 година за художествена галерия „Христо Градечлиев” в Каварна беше една добра година, наситена с много и най-различни мероприятия. Мога да кажа , че целите, които си поставихме – галерийната работа от една страна и от друга различни варианти за привличане на публика, са постигнати. През 2018 г. в галерията сме направили 12 изложби, едно представяне на книга, три концерта, три пленера, Държавно първенство за настолни корабни модели и Дванадесети национален фестивал за старинна музика, песен и танц „Страваганца”.

Коя от представените изложби бе най-интересна?

Всяка изложба за себе си е интересна и уникална. Може би най-важна за изминалата година бе гостуващата изложба „Пътищата на лятото” на Ан дьо Колбер-Христофоров от Франция и Елена Панайотова. Това беше един съвместен проект между двете художнички и затова считам, че това бе една от най-интересните изложби за изминалата година.

Разкажете малко повече за пленерите, които се проведоха в Каварна през изминалата година.

-През измината година проведохме 3 пленера. Единият е традиционния ни пленер, който се провежда вече 22 години, озаглавен е „Каварна”. Всяка година в него каним известни български художници, които гостуват в нашия град и се вдъхновяват от красотата му. Всяка следваща година се стремим да има нови лица и имена, за да може фондът на галерията да стане по-разнообразен. През 2018 ни гостуваха 7 художници, които твориха, работиха и в крайна сметка от тях ние получихме 14 платна като дарение. Международният „Вятър и море” стана на 15 години. Той се провежда в с. Камен бряг, където авторите творят сред природата. В този пленер вече няколко години участват и румънски художници. Темата е свободна, а творците имат по-широко поле за изява. Керамиката, дървото и маслените творби са нещата, които през изминалата година бяха обект на тяхното внимание. От този пленер имаме 5 керамични творби и 1 маслена. Третият пленер, който се провежда на територията на Каварна е студентският пленер. Той е с доста дългогодишна история, за кратко през годините беше спрян, но през 2018 година успяхме да го възстановим. Разбира се започнахме с малко студенти от Великотърновския университет и от Художествената академия в София. Според мен това е една отлична възможност да дадем поле за изява и да подадем ръка на младите хора, защото това е бъдещето на България. Всяка година в групата, която сформираме има автори, които са участвали вече и задължително няколко нови имена. Целта е по този начин галерията и фонда да разполагат със съвременно българско изкуство, което е разнообразно, защото всички участници в пленерите идват и остават дарение, по този начин обогатяваме фонда и пишем историята на галерията.

С какво се увеличи фондът на галерията през 2018 година?

Благодарение на изложбите и на проведените пленери фондът на Художествена галерия, отново както си е традиция, се увеличи с творби, които са в няколко направления – живопис, това са платна с маслени бои, другото са рисунки и третата основна част това е керамиката, която се пече и работи в с Камен бряг, –

 Кои са най-честите посетители на галерията?

Стандартно през учебно време галерията се посещава от учениците на Община Каварна. По-активния сезон е лятото, когато концертите, различните откривания на изложби и въобще събитията, които се случват тук привличат не само местните жители, но и гостите на града. Освен българи галерията много често бива посещавана и от руски граждани. Това може би до някъде е свързано с факта, че на територията на общината живеят и руски семейства, естествено те имат гости и за тях галерията е интересна дестинация. Винаги остават очаровани, след като посетят някое мероприятие в художествената галерия.

Направете профил на чужденеца, който посещава Каварна с цел културен туризъм. Обикновено това, поне в тази институция, се случва през месец август. Най-често идват млади хора, които са дошли да се порадват на плажа и на морето. В късните следобедни часове и в топлите вечери туристите имат нужда от развлечения и факта, че им предлагаме различни варианти като изложби, концерти и площадни мероприятия, които се провеждат в града все повече привлича младите хора. Любопитното през тази година е, че доста деца посещаваха културните мероприятия, организирани от Художествената галерия.

Готов ли е вече културният афиш за 2019 година? Какво е предвидено в него?

Тепърва работим по новия културен афиш, но традиционните за Каварна мероприятия като пленерите, Държавното първенство за корабни модели, което по традиция се провежда в залите на галерията, фестивал „Страваганца” ще се проведат и тази година. Все още не са уточнени гостуващите изложби. В момента работим по идея съвместно с една асоциация в Рим. Идеята е да направим представяне на тяхна изложба в нашия град. Експозицията е на основа поетичен конкурс, който се провежда при тях, но нека да оставим подробностите в тайна.