Виртуална изложба „Смешното в училище в карикатури“ представя Младежкият център в Добрич

Тази година се навършват 18 години от създаването на конкурса „Смешното в училище в карикатури”, организиран от Младежкия център „Захари Стоянов” в Добрич. Той е посветен на 1 април – деня на хумора и сатирата. Повече за тазгодишното издание ни разказва Силвия Великова – организатор в центъра.

„В своето начало и до миналата година той е общински конкурс и за 17 години е натрупал доста енергия и да улови много смешни моменти, затова взехме решение тази година да дадем възможност и на младите хора от област Добрич да се включат. Обявихме го като областен конкурс за карикатура в неговото 18-о издание. Възможност за участие имаха деца и младежи в четири възрастови групи – от 10 до 29-годишна възраст. В конкурса можеше да се участва с до 5 творби на автор, техниката беше пожелание. По случи първи април потърсихме смешното в училище” – каза тя. .

Тази година, въпреки извънредната ситуация в Младежкия център са били получени 70 карикатури. Сред тях има и на Ковид тематика, децата и младежите са намерили как да погледнат на пандемията по позитивен начин.

„Нашето професионално жури в състав – Венцислав Великов, Николай Ханзъров и Станислав Колев, излъчиха своите победители. За поредна година известните добрички художници откликнаха на нашата покана и журираха конкурса на доброволни начала” – сподели Силвия Великова .

Победител в първата възрастова група стана Ивета Стефанова от СУ „Стефан Караджа” в град Каварна, след нея се наредиха Шелин Гюнелт от СУ „Ст. Караджа“, гр. Каварна на второ място и Денислав Кадиров от СУ „Л. Каравелов“ в Добрич – на трето.

Във втората възрастова група първа стана Гергана Василева от Каварна, след нея се наредиха Красимира Колева и Кристиян Лабмов също от крайморския град.

В трета възрастова група победител е Стелиан Петев от СУ „Ст.Караджа“ в Каварна, след него са Валерия Димитрова Маринова от СУ „Л. Каравелов“ в Добрич и Михаела Манолова – СУ „Ст. Караджа“ в град Каварна.

„Както всяка година до сега Младежкият център в Добрич поздравява малки и големи с на 1 април с изложба на карикатурите. Тъй като тази година, с оглед всички заповеди, това няма как да се случи, ние трансформираме изложбата в онлайн вариант. Ще я публикуваме на страницата на центъра, всички  могат да влязат, да разгледат забавните карикатури и да се забавляват, както подобава на един ден, посветен на хумора”, посочи още тя.

Силвия  Великова пожелава на всички да гледат на сериозните неща малко по усмихнато, защото само така ще можем да намираме правилните решения.

Изложбата може да бъде разгледана на фейсбук страницата на Младежкия център в Добрич.