Седмицата на чешката култура в “Двореца” в Балчик продължава с класически концерт

За четвърта поредна година в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик провеждат Седмица на чешката култура. Поканени са чешки артисти, художници, хора, занимаващи се с приложни изкуства и музика.

Седмицата започна на 6 юли с изложба “Чешко стъкло”. В нея бяха експонирани произведения, изцяло вдъхновени от мистичната атмосфера на “Двореца” в Балчик. Творбите са от поредица художествени пленери, които чешкото училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн във Валашке Мезержичи, Чехия е провело в “Двореца” в Балчик от 2016 година досега. Те могат да бъдат разгледани до 12 юли в галерия “Тунела”.

Документален филм за архитект Йосиф Шнитер е друг акцент от Седмицата на чешката култура. Той е създаден в резултат на сътрудничество между ученици от три европейски училища –  Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло във Валашке Мезержичи, Чехия, Националната гимназия за кино и сценография, Пловдив, България и училището по Изкуства Тренчин, Словакия и е финансиран от Европейския съюз. Художествени ръководители на проекта са Васко Власаков, Красимира Колчева и Катржина Хофманова. Филмът е създаден в рамките на проект по програма на  „Еразъм+“ – „Чешката и словашката културно-артистична следа в България“ и е посветен на живота на чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив.

Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер. Правнучката на архитекта професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив, придружава зрителя със своя разказ през целия филм.

На 12 юли, от 20 часа, в Каменна зала семейство Пивоварчик ще изнесат класически концерт с Биляна Енева. Мероприятието е втората инициатива, която ще се проведе в рамките на Седмицата на чешката култура в „Двореца“ в Балчик. Входът за концерта е свободен.

Иржи Пивоварчик  свири на кларинет още в средното музикално училище в град Кромнержич, а след това продължава своето образование в Музикалната академия в Прага, която успешно завършва през 1995 г. За кратко време е бил член на моравската филхармония в Оломоyc. Сега е член на групата „Ensemble flair“ в Остава.

Маркета Пивоварчикова е започнала да свири на флейта още в ранна детска възраст След завършването на средното музикално училище със специалност флейта, следва в университета в Острава специалност музикална педагогика. През 1997 г. печели първа награда на музикален конкурс с флейта. Преди да стане учител по флейта е солистка в Чехия и Германия.

Варбора Пивоварчикова свири на пиано /клавир/ от седем годишна възраст. В момента е на 15 години и учи в гимназията на град Валашке Мезиржичи.

Биляна Енева завършва специалност пиано в СМУ „Добри Христов“ гр. Варна. Продължава образованието си в ДМА „Панчо Владигеров“ гр. София. Завършва майсторски клас по пиано и корепетиция в Музикалната академия в София. Солист е във Варненската филхармония и оркестъра на ДМА  „Панчо Владигеров“.

В програмата ще видите:

Franz Xaver Mozaft – Rondo e-moll for flute and piano

W.A. Mozart – Concert for clarinet and piano / 1. Allegro, 2. Adagio

Camille Saint – Saens – Adagio for double bass and piano

Gabriel Faure – Two peaces fror flute, clarinet and piano

Gabriel Faure – Apres un reve (“After a dream”) for double bass and piano

Claude Bolling – Baroque and blue

Matthias Petzold – Two duets for flute and clarinet