С венци и цветя пред мемориала на Ангел Захариев Каварна ще отбележи Деня на народните будители

Каварна ще отбележи Деня на народните будители 112 години след въвеждането на честванията за празника с поднасяне на цветя и венци в градския парк пред мемориалната плоча на Ангел Захариев – създателят на градския парк.

Биологът Ангел Захариев е бил директор на прогимназията в Каварна. Той успял да мотивира малки и големи, заедно да засадят млади фиданки на мястото на изоставено гробище. Паркът е едно от любимите места на каварненци. Като председател на местното читалище „Съгласие“, Захариев организирал заедно с братя Шкорпил разкопките на нос Чиракман.

На 1-ви ноември България почита народните будители  – българската възрожденска интелигенция. Сред тях са 4888 учители, 3623 духовници, 187 художници и иконописци, 145 чиновници , 5 лекари, 123 писатели, 87 едри търговци, 78 висши духовници, 5 едри земевладелци. Тяхното и делото на много незнайни книжовници, наставници, просветители и борци за национално освобождение, са положили началото на съвременното ни осъзнато национално достойнство.