С богата програма Читалище „Съгласие” в Каварна ще отбележи 130-годишнината от създаването си

SONY DSC
Вече 130 години най-големият културен център в Каварна поддържа искрата на културата, съхранява българщината и се стреми да създава и развива нови таланти. И до днес народното читалище „Съгласие” в крайморския град е притегателен център на млади и стари любители на изкуството.

Народното читалище „Съгласие” е създадено през далечната 1890 година, 10 години след създаването на театъра. В началото театъра е представлявал една група самодейци, които се събират и решават да направят театрална група в град Каварна. Първото представление е „Многострадалната Геновева”. Десет години по-късно се създава и основава Народното читалище „Съгласие”. Първоначално то се подвизава в помещения, които се намират в старата част, в малките зали, в кафенето на града. Тази сграда, в която е момента е построена с доброволен труд и средства, дарения от гражданите на Каварна. Новото читалище се открива през 1963 година. От тогава до сега цялата читалищна дейност се развива в тази сграда.

„Нашата дейност започва от 1 октомври, т.е. ние съвсем скоро започнахме нашата творческа година и в момента имаме няколко състава, които работат в читалището. Да започнем от детските школи – новосъздадената школа по китара, Вокална академия, имаме школа по народно пеене, съответно детски народен хор „Шарено коланче”, женски народен хор и фолклорен танцов ансамбъл Бизоне, който е носител на много награди. Разполагаме с много добри професионалисти като ръководители бих посочила Стоян Господинов, който е гост хореограф от Ансамбъл „Добруджа”, Надя Ботева – известна в близкото минало поп и джаз певица, Стела Иванова, която също е художествен ръководител с танцовия ансамбъл, Нивелина Василева, която е ръководител на школата по народни песни и народния хор. Тя е известна в цяла България със своите отлични постановки. Всички състави са носители на много награди не само в България, но и в чужбина”, сподели секретарят на читалището Ивелина Павлова. Културната институция има и театрален състав, който навършва 140 години.

В НЧ „Съгласие” се помещава и най-голямата библиотека в общината. Тя съществува още от създаването на читалището и наброява над 55 хил. издания различна литература – художествена, научна детска и други.

За първи път годишнината от създаването на културната институция ще се чества в навечерието на Деня на народните будители.

„Тази годишнина е много важна за нас, тъй като това показва, че искрата на културата, която е пламнала преди много години, всички предишни поколения и сегашни се стремим да я поддържаме, да съхраняваме българското и да я развиваме като откриваме млади таланти, работим и с по-възрастни. Ние сме най-големият културен център и се стремим да задоволяваме духовните потребности на българина, особено в това тежко време”, заяви Ивелина Павлова.

Годишнината на читалището ще бъде отбелязана с редица интересни културни събития. Честванията ще започнат с фотоизложба във фоайето на читалището на 19 октомври, всички жители и гости на крайморския град ще имат възможността да видят много интересни снимки, запечатани назад във времето. Ще бъдат представени стари албуми, извадени от архивите. Част от огромната история на институцията ще бъде допълнена от грамоти и награди. На 21 октомври ще бъдат отбелязани 130 години библиотечно дело. На събитието ще присъстват бивши и настоящи библиотекари. Ще бъдат връчени и наградите от Националния литературен конкурс за ученици на тема „Аз и читалището – моята духовна диря”. На 22 октомври ще се проведе една литературна вечер и изложба на Куньо Китанов и дъщеря му Соня Китанова. На 23 октомври рок музикантите от „Джеръми” ще поздравят каварненци. На 27 октомври е предвидена Вечер на театъра по повод 140 години от създаването му. Ще бъдат представени различни откъси от театрални постановки и много снимки от различни представления. Ще бъдат връчени и награди на най-заслужените театрали през годините. Юбилейните чествания ще завършат на 30 октомври с тържествен концерт на действащите състави.

„Пожелавам на всички служители, самодейци и ръководители да са здрави, да минем успешно през това трудно положение, което е за всички хора по целия свят и да успеем да съхраним културата, защото тя е много важна особено в такъв труден момент. Нови творчески постижения, много награди и много публика”, каза в заключение секретарят на НЧ „Съгласие” Ивелина Павлова