Представят резултатите от идейния проект за по-добра комуникация между Държавата и НПО-сектора в областта на културата с концерт в Каварна

С концерт „Културата – мост за по-добра комуникация“ на 7 ноември 2019 г. /четвъртък/ от 18.00 часа в НЧ „Съгласие-1890“, гр. Каварна ще бъдат представени резултатите от идейния проект „КАК ДА НАПРАВИМ КОМУНИКАЦИЯТА МЕЖДУ ДЪРЖАВАТА И ГРАЖДАНИТЕ ПО-ДОБРА?“.

Концертът е с участието на Смесения хор „Черноморски звуци“ – гр. Балчик, сопраното Петя Плукчиева, Детския народен хор „Шарено коланче“ и Фолклорния танцов ансамбъл „Бизоне“ – гр. Каварна.

Какво ще осигури създаването на единна он-лайн платформа за хората, работещи в областта на културата? Какво показват резултатите от проучването на гражданския сектор в областта на културата в България? Какви са положителните практики в чужбина?

Това са част от въпросите, на които отговаря идейния проект „Как да направим комуникацията между държавата и гражданите по-добра?“ по оперативна програма „Добро управление“. Проучването се проведе в периода от м. февруари до м. ноември 2019 г. Основната цел е да се постигне партньорско управление с гражданите и бизнеса в сферата на културата в България, да се насърчи откритото и отговорно управление чрез отправяне на препоръки към администрацията в сферата на културата .

Първият етап от идейния проект извърши мащабно проучване за комуникацията в областта на културата между държавната и общинската власт, НПО-сектора и гражданите. Крайната цел е да се създаде единна он-лайн платформа, която да подобри информираността относно проектите в областта на културата, инициирането на партньорства, събития и предложения за създаването на по-добра информираност в сектора.

След проведените официални срещи с представители на Министерството на културата, Министерството на туризма и Културния институт към Министерството на външните работи резултатите показват, че държавните институции биха припознали и биха участвали в такава единна он-лайн платформа.

Като тенденции в НПО-сектора се наблюдават липсата на опит и нуждата от подобряване на комуникацията с държавния сектор в областта на културата. Ето защо те са категорични, че създаването на единна он-лайн платформа ще подобри комуникацията им с държавните и общинските институции.