Представят изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” в Прага

След големия интерес, който е предизвикала в Унгария, изложбата е отпътувала за чешката столица, съобщиха от ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик.

Фотоизложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини, изграждащи архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. Авторските снимки на Ясен Казанджиев и Румяна Тенева представляват 40 цветни отражения на впечатленията, които кралската атмосфера в дворцовия комплекс оставя в професионалните фотографи.

В момента те живеят и работят в Испания. Освен многобройните самостоятелни и колективни изложби, които реализират в различни точки на земното кълбо, те осъществяват и международния етнофестивал “Без граници”. Мултикултурният проект е едно от водещите балкански крос-културни събития, носещи европейската ценностна система и промотиращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен.

Разказът за рая на балчишкия бряг се допълва от 20 автентични черно-бели снимки, отразяващи възможностите на безкрайно талантливите италиански архитекти Америко и Агустино, както и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно–паркова композиция. В експозицията са включени и стъклени пластики на архитектурните елементи, които се виждат на снимките, сътворени от талантливите ученици от Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – Валашке Мезиржичи, черпили вдъхновение от вечната красота на „Двореца“ в Балчик по време на ежегодните художествени пленери на чешкото училище, което е под егидата на Юнеско. Куратор на изложбата е магистър Йозеф Дивин, майстор стъклар и преподавател в същото училище.

Изложбата е посветена на красотата, непреходното и вечно влияние на архитектурни стилове, живеещи в едно уникално място на брега на белокаменния град Балчик. Снимките предизвикват колоритност, взрив от енергия и великолепна емоция.

В изпълнение на една от основните си задачи за популяризиране на културно-историческото наследство на България, „Дворецът“ в Балчик има удоволствието да представи пред публиката на БКИ – Прага една прекрасна фотоизложба, доставяща естетическа наслада у посетителя и оставяйки в него траен спомен от срещата с прекрасното.

Изложбата ще бъде открита на 9 юли от 18 часа в БКИ – Прага и може да бъде разгледана до края на месеца.