Представят изложба, посветена на Руско-турската освободителна война в „Двореца“ в Балчик

В навечерието на Националния празник на България – 3 март в „Двореца“ в  Балчик ще бъде представена изложбата “Знаци на свободата и героизма”. Експозицията е част от международен проект, посветен на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.).

Инициатор на проекта е историкът Борислав Дряновски, а Наско Якимов и Велизар Зарков са основните двигатели за нейната реализация. Идеята на организаторите е проектът да обхване двете години от протичане на военните действия до Освобождението на България.

Изложбата включва картини, гравюри, фотографии и документи. Подборът на фотографиите е направен измежду снимките съхранявани в Държавните архиви в Дубровник, Москва и България, както и копия на Манифеста на Руско-турската освободителна война и Санстефанския и Берлинския мирен договор.

Художникът Вячеслав Бабияк, професор в Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен“ в Санкт Петербург, участва с гравюри, посветени на руски генерали. Марина Варенцова-Русева рисува портрети на руски генерали и на император Александър II, Николай Русев пресъздава батални сцени.

Творческият поглед на съвременни автори към събитията, отпреди 140 години, е съчетан по един уникален начин с документалната стойност на фотографските материали. До момента изложбата „Знаци на свободата и героизма” е гостувала в Шумен, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе, Силистра, както и в Националния историческия музей в София. В рамките на една година е разгледана от над 35 хиляди човека.

Откриването ще бъде на 1 март, от 11 ч в Каменна зала.