Представят безплатно моноспектакъла „Мъжка Задушница” в Каварна

В навечерието на Националния празник на България – 3 март, актьорът с българевски корени Николай Урумов ще представи в Каварна моноспектакъла „Мъжка задушница”.

Пиесата е по романа „Видрица” на поп Минчо Кънчев, режисурата е дело на Емил Бонев.

Спектакълът „Мъжка Задушница” представя разказа на един сладкодумец, който въвлича публиката с историята си в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена – такива, каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там… от първо лице, единствено число. В ролята на поп Минчо Кънчев ще влезе познатия и обичан от всички актьор Николай Урумов. Участват още Надя Банчева, Крум Берков, Музиката ще е на живо в изпълнение на Светла Петкова, а сценографията е дело на Виолета Радкова.

„За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е „смахнат поп“ и „луд човек“. За други той е „светец“ и „велик патриот“. Тръгнах към драматизацията на неговата „Видрица“ с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си или заточеник в бъдещето? Открих на места недостатъчна вярност на фактите и сякаш леко преувеличаване на делата и заслугите на поп Минчо Кънчев. Но противоречивият му характер го прави не идеализиран паметник, а истински човек от плът и кръв. В срещата си с „Видрица“ в личен план исках да си дам и моите малки отговори на неговите огромни въпроси, които задава в книгата. Защото, ако дякон Левски написа „Народе????“, то поп Минчо попита „Докога????“. Вярвам, че докосвайки ни до „Видрица“, от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек може да ни направи малко повече хора”, споделя режисьорът Емил Бонев.

Моноспектакълът „Мъжка задушница” ще бъде представен на 2 март, от 18 часа в залата на Народно читалище „Съгласие”.

Входът  е свободен.