Представиха изложбата „Храмът – сила и дух” на каварненската художничка Елена Русева в ХГ „Христо Градечлиев“

SONY DSC

В един от най-големите християнски празници Преображение Господне в ХГ „Христо Градечлиев” в Каварна  бе открита изложбата „Храмът – сила и дух” на талантливата каварненска художничка и преподавател по изобразително изкуство Елена Русева.

Събитието е част от тазгодишното издание на Националния фестивал за старинна музика, песен и танц „STRAVAGANZA”, който се провежда за 12 път в крайморския град.

В изложбата са представени почти всички действащи храмове на територията на община Каварна. Творбите са комбинация от две техники – пирография и витраж. Това са двата вида декорация, които присъстват в православния храм.

„Трябваше ми много дълго време да набера смелост да покажа себе си като творец, защото като учител съм се доказвала много пъти чрез изложбите на моите ученици и техните успехи”, заяви Елена Русева. Тя благодари на Петя Плугчиева за отправеното предизвикателство и заяви, че точно тя е човекът, който й е вдъхнал смелост да покаже таланта си.

Кметът на Каварна Нина Ставрева пожела на художничката неспиращо вдъхновение, което да покаже в още много изложби.

Бяха връчени плакети за изключителен принос към развитието на фестивал „STRAVAGANZA”  на Дарина Колишева – секретар на Община Каварна, Галя Димова – уредник на художествена галерия „Христо Градечлиев” и отец Василий.

Специален поздрав към присъстващите отправи Дамски камерен хор, при Храм „Св. Атанасий”, гр. Варна.